Saša Magazinović

SDP priprema krivične prijave protiv članova CIK-a

Novoizabrani poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je danas novinarima da ova stranka priprema krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije (CIK) zbog “brutalne krađe na izborima”, javlja Fena.

Magazinoviću kao i njegovim kolegama iz Kluba Enveru Bijediću, Zukanu Helezu, Nadi Mladini i Nerminu Nikšiću CIK je dodijelio certifikate, ali oni su ih odbili preuzeti od članova CIK-a.

Pojasnio je danas Magazinović da se nepravilnosti rada CIK-a posebno ogledaju u zabrani za ponovno brojanje listića, izražavajući uvjerenje da bi sastav državnog parlamenta kao i Predsjedništva BiH bio bitno drugačiji da su dopustili ponovno brojanje.

– Krivične prijave pripremamo i protiv članova Sekretarijata CIK-a u zavisnosti kako se budu ponašali u smislu dodjele mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, jer ono što najavljuju da će uraditi zaslužuje krivične prijave – istaknuo je, dodajući da u takvoj situaciji nema potrebe da od njih preuzimaju certifikate.

Prokomentirao je i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske budući da ih je četvero iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nikola Špirić, kazavši da je Stranka demokratske akcije (SDA) glasala za njihov izbor.

– Time je omogućeno da u Klubu Srba Doma naroda PSBiH SNSD ima apsolutnu dominaciju odnosno četiri od pet delegata, jer je peti delegat Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS) – pojašnjava nadalje Magazinović.

Smatra da je to indikativno jer se događa u trenutku kada Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napušta izuzetno važan sastanak zbog zastave Republike Srpske.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa (PDP) – Branislav Borenović i Mira Pekić, te poslanik SDS-a Dragan Mektić nisu danas preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.