Okrugli sto u Mostaru

SDP predlaže zakon zbog kojeg će političari i u Hercegovini morati prijavljivati imovinu

Zakon o prijavljivanju imovine imenovanih i izabranih zvaničnika već do kraja godine trebao bi biti u proceduri Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Praksu koja već daje rezultate u Kantonu Sarajevo, Socijaldemokratska partija BiH uvodi i u Hercegovinu.

Na okruglom stolu održanom u četvrtak u Mostaru o zakonskom rješenju na kojem se radi govorili su kantonalni predsjednik ove stranke i zastupnik u Skupštini Ismet Lulić te pravna ekspertica Adna Hanić-Zalihić koja je radila na samom materijalu.

“Ovo je zakon koji je Šestorka donijela u Kantonu Sarajevo. Svi oni koji obnašaju javne funkcije su obavezni prijaviti svoju imovinu, a mene je ponukalo da iniciram i kod nas ovaj zakon ona standardna priča da su svi političari isti. Mi želimo da se odvodimo od te mantre”, kaže Lulić.

SDP nakon ovog okruglom stola pozvat će i druge pravne eksperte da daju svoj mišljenje, ali organizirat će i niz javnih rasprava.

“Najpodložniji korupciji svugdje u svijetu su izabrani zvaničnici, to nije drugačije ni kod nas. Građanima ttreba vratiti povjerenje u institucije. Ovim povećavamo transparentnost, posebno u radu javnih zvaničnika – ministara, premijera, direktora javnih preduzeća… Kazne za one koji ne budu prijavljivali svoju imovinu će biti od 10 do 20 hiljada maraka”, smatra on.

Ovo je bila prva rasprava o radnom materijalu ovog zakona. Kantonalna organizacija će u narednom periodu organizirati slične raprave i u drugim općinama kantona s ciljem izrade što kvalitetnijeg zakona koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.