Okrugli sto u Mostaru

SDP predlaže zakon zbog kojeg će političari i u Hercegovini morati prijavljivati imovinu

Zakon o prijavljivanju imovine imenovanih i izabranih zvaničnika već do kraja godine trebao bi biti u proceduri Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Praksu koja već daje rezultate u Kantonu Sarajevo, Socijaldemokratska partija BiH uvodi i u Hercegovinu.

Na okruglom stolu održanom u četvrtak u Mostaru o zakonskom rješenju na kojem se radi govorili su kantonalni predsjednik ove stranke i zastupnik u Skupštini Ismet Lulić te pravna ekspertica Adna Hanić-Zalihić koja je radila na samom materijalu.

“Ovo je zakon koji je Šestorka donijela u Kantonu Sarajevo. Svi oni koji obnašaju javne funkcije su obavezni prijaviti svoju imovinu, a mene je ponukalo da iniciram i kod nas ovaj zakon ona standardna priča da su svi političari isti. Mi želimo da se odvodimo od te mantre”, kaže Lulić.

SDP nakon ovog okruglom stola pozvat će i druge pravne eksperte da daju svoj mišljenje, ali organizirat će i niz javnih rasprava.

“Najpodložniji korupciji svugdje u svijetu su izabrani zvaničnici, to nije drugačije ni kod nas. Građanima ttreba vratiti povjerenje u institucije. Ovim povećavamo transparentnost, posebno u radu javnih zvaničnika – ministara, premijera, direktora javnih preduzeća… Kazne za one koji ne budu prijavljivali svoju imovinu će biti od 10 do 20 hiljada maraka”, smatra on.

Ovo je bila prva rasprava o radnom materijalu ovog zakona. Kantonalna organizacija će u narednom periodu organizirati slične raprave i u drugim općinama kantona s ciljem izrade što kvalitetnijeg zakona koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu