Nermin Nikšić za TV1

SDP pojedinačno neće učestvovati u vlasti na bilo kojem nivou samo sa SDA ili samo sa HDZ-om

Gost Nikoline Veljović u ovosedmičnom izdanju Kopče bio je Nermin Nikšić. Neposredno nakon maratonske sjednice SDP-a koja je trajala šest sati, Nermin Nikšić je na TV1 otkrio o čemu je razgovarao sa stranačkim kolegama. Međutim, iako su mediji sjednicu okarakterisali kao jedno od prelomnih, zahvaljujući podijeljenim stavovima unutar SDP-a o odluci BH Bloka da zauzme ulogu opozicije u vlasti, Nikšić smatra da je ovo bila jedna ‘sasvim redovna sjednica’.

Nikšić negira da je SDP podijeljen po pitanju koaliranja sa SDA.

“Ma nije podijeljena [odluka]. Nije nikad ni bilo dileme hoćemo li ući u koaliciju sa SDA – dakle, nećemo. Rekli smo vrlo jasno i precizno. SDP pojedinačno, kao politička partija, sami sa rezultatom koji smo ostvarili sigurno nećemo učestvovati u vlasti na bilo kojem nivou, samo sa SDA ili samo sa HDZ-om”, izjavio je Nikšić.

Kako navodi, postoji mogućnost da se otvore razgovori sa etnonacionalnim strankama, ali tek ako dođe do konsenzusa unutar BH bloka.

“U jednom trenutku smo otvorili priču i rekli da smo kao SDP spremni, uvažavajući rezultat koji smo ostvarili zajedno kao BH blok, ukoliko unutar BH bloka postoji konsenzus – spremni smo razgovarati o mogućim scenarijima i uslovima s kojima bi otišli i otvorili razgovore sa etnonacionalnim strankama o formiranju vlasti na višim nivoima”, navodi Nikšić.

Konkretan odgovor na pitanje Nikoline Veljović o odnosima i prioritetima, odnosno o važnosti ciljeva BH bloka iznad SDP-ovih, Nikšić nije dao.

Napomenuo je da vrijednost BH bloka ne može biti posmatrana na taj način jer se radi o budućnosti političke scene u Bosni i Hercegovini i da se treba tražiti način, te da opstanak BH bloka podrazumijeva i neke teške odluke.

“Odluka koju je donio BH blok (odlazak u opoziciju, op.a.) nije bila nimalo lagana. Jako smo puno argumenata uzeli i najveći kamen spoticanja da donesemo odluku da smo opozicija je bila situacija u Tuzlanskom kantonu. Situacija u Tuzlanskom kantonu ne može se se ni na koji način porediti sa situacijom koju imamo u Kantonu Sarajevo.

Ja ne želim da suprotstavljam kantonalne organizacije jednu drugoj, ko nam je važniji, šta nam je važnije. Ono što je vrlo važno nama u SDP-u je da je kantonalna organizacija SDP u Tuzlanskom kantonu ostvarila i pojedinačnu pobjedu. U Kantonu Sarajevo pojedinačnu pobjedu je ostvarila SDA. U TK SDP. U Kantonu Sarajevo BH blok kao blok ima više nego SDA, a u Tuzlanskom kantonu BH blok također ima najviše.

Imamo dvostruku pobjedu i Bh bloka i SDP-a. Mi sada imamo tri bloka na sceni u TK. (…) BH bloku fale tri zastupnika, a vlast se može napraviti kombinacijom tri bloka (BH blok, SDA-Stranka za BiH, PDA-SBB, op.a.). Ovo je teška odluka (odlazak u opoziciju, op.a.) jer imamo odgovornost prema 50000 birača koji očekuju da mi kao najjača politička partija preuzmemo odgovornost”, rekao je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu