Fra Mile Babić

SDP-ov “izborni zakon” osigurava multietničnost u FBiH, a to je jako važno

Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu kaže da podržava prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata kako su predložili iz SDP-a i DF-a. Prijedlog tih stranaka, kaže, osigurava multietničnost u svim kantonima u Federaciji, a što je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu.

Da bi se izbori u BiH održali naredne godine, potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH. Do sada su svoje prijedloge izmjena Izbornog zakona uputili iz HDZ-a. Iz SDP-a i DF-a traže Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji bi omogućio nesmetano održavanje izbora naredne godine. HDZ-ov prijedlog analitičari ocjenjuju kao izuzetno lošim prijedlogom. Prema tom prijedlogu, hrvatski predstavnici u federalnoj i državnoj vlasti birali bi se iz onih kantona u FBiH u kojima su Hrvati većina. SDP i DF traže da sva tri naroda u FBiH plus Ostali – iz svih dijelova Federacije – imaju svoje predstavnike u višim nivoima vlasti .

„Vrlo je važno što SDP-ov zakon osigurava da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik Bošnjaka, jedan Srba, jedan Hrvata… Važno je da u svakom kantonu, u svakom dijelu Federacije sačuvamo tu multietničnost“, kaže fra Mile Babić za agenciju Patria.

S druge strane, smatra fra Babić, prijedlog koji je ponudio HDZ, ruši multietničnost u BiH, ruši zajedništvo, te obespravljuje Hrvate koji žive u kantonima u kojima su manjina.
„Ovi Hrvati koji žive u srednjoj Bosni i u Posavini, oni su potpuno obespravljeni HDZ-ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakonom“, kaže fra Babić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu