Benjamina Londrc za portal Vijesti.ba

SDP nije pristao biti taoc pojedinaca i njihovih ličnih ambicija

Na nedavno održanom Kongresu SDP BiH izabrao je novi saziv Glavnog odbora na kojem je kasnije izabrano rukovodstvo partije, odnosno Predsjedništvo i potpredsjednici.
U Glavni odbor i Predsjedništvo ušao je veliki broj novih lica od kojih se očekuje da donesu neke promjene na političkoj sceni BiH. Jedno od novih lica SDP-a je i nova potpredsjednica partije Benjamina Londrc, koja sa samo 28 godina predstavlja osvježenje u vrhu SDP-a.

Prije ulaska u politiku, Londrc se dokazala na akademskom planu. U 26. godini života postala je najmlađi doktor pravnih nauka u BiH. Doktorirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Prethodno je stekla diplome na dva fakulteta; na Pravnom fakultetu, a potom i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za historiju. Pored toga što je najmlađi, Benjamina Londrc je ujedno i prvi poslijeratni doktor nauka iz oblasti klasičnog rimskog prava u BiH.

U intervjuu za Vijesti.ba Benjamina Londrc govorila je o očekivanjima u politici, stanju u partiji, budućim planovima, generalnom stanju socijaldemokratskih partija i njihovom desnom skretanju u BiH i Evropi.

Jedna ste od nekoliko novih članova Predsjedništva SDP BiH. Kakav SDP možemo očekivati s novim i mladim ljudima u vrhu partije?

LONDRC: Zahvalna sam članovima Glavnog odbora SDP-a BiH za ukazano povjerenje. Velika je čast biti potpredsjednik najstarije političke partije u Bosni i Hercegovini. Naučena sam da se svemu što radim posvećujem bezrezervno- ni ovaj angažman neće biti izuzetak. Smatram da bez obnove i podmlađivanja svog članstva, pa i rukovodstva svaka organizacija – politička pogotovo, osuđena je na propast. Naravno, ne potcjenjujem znanje i iskustvo starijih. Naprotiv, uvijek je dobrodošlo, treba ga koristiti, primjenjivati, stvaralački u praksi.

U SDP-u prevladava progresivan, kreativan spoj i interakcija mladosti i iskustva. Vidim na čelu SDP-a mlade, pametne, vrijedne ljude, koji znaju šta hoće, koji su spremni da se bore za ideje socijaldemokratije, koji nisu karijeristi, koji u politici ne traže unosno zanimanje, već alat da se popravi stanje u zemlji, na opće dobro svih građana. Cilj rukovodstva Partije je progres, ne samo ekonomski već ukupni društveni. Ljevica je snaga progresa i fokusirana je na obrazovanje, svijest o neophodnosti poštivanja prava i sloboda, razvijanje kulture, na zaštitu čovjekovog dostojanstva, na poštivanje čovjeka i njegovih potreba i stvaranje takvih uslova da on može dostojanstveno živjeti od svog rada u zdravoj sredini. SDP sa novim i mladim ljudima u vrhu partije će se sasvim sigurno boriti za socijalno pravedno i ekonomski prosperitetno društvo.

SDP BiH je na opštim izborima 2018. godine značajno popravio izborni rezultat u odnosu na prethodne izbore. Kako nastaviti ovaj trend rasta i u većoj mjeri vratiti povjerenje građana?

LONDRC: Mi smo svjesni grešaka iz prošlosti i trenutnih slabosti. Zato je SDP BiH nakon izbornog poraza 2014. godine sa novim rukovodstvom krenuo u opsežnu demokratizaciju. Usvojio je demokratske standarde do tad neviđene na domaćoj političkoj sceni. Svjesni smo da ako želimo demokratizirati državu, najprije moramo demokratizirati sebe. Demokratizacija je proces koji ne smije prestati, uvijek ga treba poticati, njegovati ali i procjenjivati koja rješenja su u datim uslovima najbolja. U SDP-u su odavno prošla vremena kada se o svim ključnim pitanjima pitao jedan čovjek ili mala grupica “odabranih”. Pojedinci, koji su svoje šanse prokockali i svojom arogancijom i nedostatkom demokratske kulture nanijeli štetu cjelokupnoj ljevici nemaju prostor za djelovanje unutar SDP-a. SDP nije pristao da bude taoc takvih pojedinaca i njihovih ličnih ambicija. Ljevica u 21. stoljeću mora biti demokratska da bi se mogla nazivati ljevicom.

Uvjerena sam da će SDP u narednom periodu jačati svoj ugled među građanima i da će ostati dosljedan proklamovanim principima socijaldemokratije, bez paktiranja sa nacionalistima i onima koji su najviše krivi za našu „neveselu današnjicu“, sa rukovodstvom koje će istrajati u borbi za državu BiH i bolji život svih njenih građana ili figurativno rečeno za pravnu državu, udobnu i prostranu za sve i u nacionalnom i u socijalnom smislu…

Sve češće možemo čuti prigovore da u Bosni i Hercegovini nema autentične ljevice. Kako SDP BiH, kao partija koja baštini tekovine ljevice u Bosni i Hercegovini može na ovo odgovoriti?

LONDRC: Kad razmišljam o autentičnosti ili neautentičnosti, ne mogu a da ne povučem paralelu sa sličnim atributima na drugoj strani našeg političkog spektra: legitimni, nelegitimni, pravovjerni, krivovjerni… Da se vratimo ovim doista štetnim procesima u okviru bosanskohercegovačke političke scene. Duboki su uzroci, koje je teško sada sve sagledati. Ali zbunjuje činjenica da se svaka od tih naših nekoliko, uslovno rečeno bosanskohercegovačkih socijaldemokratija, busa u prsa kako želi ujedinjenje ljevice i što više žele to ujedinjenje, one sve više razjedinjuju i ima ih sve više. Paradoks, samo na prvi pogled. Iza toga su posrijedi lični interesi, sujete, animoziteti… SDP BiH kao partija koja baštini tekovine ljevice BiH pokušava naći odgovore na sve te velike izazove, prije svega demokratizujući sebe i uvodeći reda u vlastitim redovima. Naravno, to ne ide bez teškoća, možda i grešaka, reći ću i žrtava. Ali ako ne uvede reda u vlastitim redovima i ne istraje na programu koji je sama donijela, kako će sutra ta partija uvesti reda u državi i kako će nositi ključne državne programe i projekte? To je pitanje na operativnom nivou, a na idejnom i strateškom nivou, SDP se mora izgrađivati kao partija sa puno više osjetljivosti za radničke probleme (socijalnu pravdu), to treba biti partija dominantno onih koji žive od svog rada.

Mi kao socijaldemokrati, ljevičari imamo zadaću da ljudima vratimo dostojanstvo i samopouzdanje. Da se ne plaše siledžija i lažnih elita. Da su građani oni koji trebaju donositi odluke a ne biti pijuni sa kojima manipulišu grupice “odabranih”. Treba zaustaviti haračenje javnog dobra, neodgovoran odnos prema javnim sredstvima. Npr. zašto funkcioneri tako neodgovorno troše novac poreskih obveznika. Putuju biznis klasom koje je mnogo skuplja od ekonomske klase, troše velike novce za vip salone na aerodromima itd. Neće se dostojanstvo države povećati snobovskim, raskalašenim razbacivanjem novcima koji pripadaju građanima. Imaju nepristojno skupe vozne parkove…ponašaju se kao feudalna gospoda na svojim posjedima. To mora prestati i SDP će se boriti protiv toga.

Brojne su zamjerke na račun mnogih evropskih socijaldemokratskih partija da su previše skrenule u desno, da su u službi krupnog kapitala, da su se elitizirale i otuđile od „običnog“ čovjeka i njegovih problema. Da li je to jedan od razloga zašto se evropska ljevica nalazi u teškoj krizi i na koji način se to odražava na ljevicu u Bosni i Hercegovini?

LONDRC: Već ste, djelimično dali odgovor, formulišući to pitanje. Činjenica je da su se sve, manje-više otuđile od problema običnog čovjeka, da su svoje izvorno opredjeljenje izvitoperile, primiču se udesno u borbi za glasove, a to znači, po svaku cijenu za vlast, podilazeći biračkom tijelu koje se okreće centru i desnici s jedne strane pod uticajem globalnih, posebno ekonomskih problema, migrantske krize itd. Sve to, naravno ima odraza i na stanje ljevice na domaćem terenu. Pa i ovo usitnjavanje s ciljem slabljenja SDP-a i ljevice u BiH posljedica je, ne toliko slabljenja ljevice u Evropi, koliko „prepisivanja“ i primjene recepata protivnika ljevice iz susjedstva i Evrope. „Prepisivača“ tih recepata kod nas ima sasvim dovoljno za nastavak slabljenja lijevih političkih snaga i beskrajne priče o razjedinjavanju, a potom objedinjavanju ljevice.

Ipak, zabluda je da se istopila razlika izmedju ljevice i desnice. Naprotiv, ta razlika je sve veća. Ljevica mora pratiti društvene procese i prilagoditi formu svog djelovanja modernom dobu. Svijet je dinamičan, mijenja se. Ljevica mora pratiti društvene tendencije i procese i reagovati na njih. Ali uvijek nam mora biti u fokusu čovjekovo dostojanstvo, njegov napredak, uslovi u kojima živi. Ljevica se bori protiv sebičnosti a za solidarnost. Moramo se držati principa ljevice. Ljevičari moraju živjeti principe za koje se zalažu. Sve što radimo mora biti u skladu sa tim principima. Moramo biti vjerodostojni. Ne smijemo se kockati sa povjerenjem. Moramo raditi na sebi, usavršavati se, otklanjati vlastite slabosti. Istinski ljevičar ne smije biti arogantan i bahat. Ne smije biti otuđen od ljudi. Mora nastojati da razumije probleme ljudi, da se stavi u njihovu kožu, da suosjeća sa ljudima. Samo tako će moći ponuditi rješenje. Ljevica ne smije trpiti nerad…

Kakva je saradnja SDP-a BiH sa lijevo orjentisanim intelektualcima ? Da li njihovi stavovi i reakcije utječu na kreiranje politika SDP-a.

LONDRC: Ko je intelektualac ? Mislim da se ovaj termin često neprikladno koristi. Da bi neko bio intelektualac nije dovoljno da ima određeni stepen obrazovanja, već da kritički posmatra svijet oko sebe, da ima volju i želju da doprinese društvenom napretku i da kaže svoj stav, pa makar u tome ostao i usamljen. Istinski intelektualac mora biti pravdoljubiv, čuvati svoje i tuđe dostojanstvo i ne smije biti u službi tajkunskih i nacionalističkih moćnika.

SDP je nakon demokratskih promjena i programskog vraćanja izvornoj ljevici ponovo vratio povjerenje intelektualaca lijeve provinijencije i na to smo ponosni. Treba biti u isto vrijeme posvećen čovjeku, njegovim potrebama, ne ulaziti u “elitizam” ali u isto vrijeme intelektualizirati partiju. Istinski intelektualac mora suosjećati sa ljudskim problemima i tražiti način kako ih riješiti a ne misliti samo na sebe.

SDP BiH kroz različite forme okuplja intelektualce kako bi čuo i njihove stavove. Posebno ističem Savjet za razvoj SDP-a, koji okuplja znatan broj lijevo orijentisanih intelektualaca koji nisu članovi Partije, ali čija mišljenja, sugestije ali i kritike predstavljaju dragocjene inpute, koji utiču i na kreiranje partijskih politika i stavova.

Sigurno Vašim pitanjem aludirate i na kritike koje se ovih dana mogu čuti od nekolicine doskora uglednih članova SDP-a, pa i njegovog centralnog rukovodstva da je SDP „deintelektualiziran“. Pravo pitanje je i koliko su i oni koji su nedavno isključeni iz SDP-a sojevremeno i sami doprinijeli „deintelektualizaciji“. Srećom, sada svjedočimo suprotnom procesu, a to je vraćanje povjerenja lijevo orjentisanih intelektualaca u SDP. Drago mi je što su prepoznali demokratske procese u SDP-u, odbacivanje pogubne koncepcije „trećeg puta“ i vraćanje temeljnim vrijednostima ljevice.

Ima li SDP dovoljno snage da s novim i mladim ljudima poput vas ostvari dobar izborni rezultat na lokalnim izborima naredne godine?

LONDRC: Istinska ljevica se vraća pravim vrijednostima, samo sada sa novim metodama prilagodjenim 21. stoljeću. Suočavamo se sa vlastitim slabostima i ispravljamo ih. Partija kao i pojedinac mora raditi na sebi. Mladi ljudi, obrazovani i ustrajni u svojim idejama daju snagu partiji. Opterećenost podjelama, borba za vlast, naprosto koče generacije koje su svoju šansu više puta imale. Građani Bosne i Hercegovine su izgubili povjerenje u ljude koji su više puta davali obećanja, ne ispunivši ih u dobijenim mandatima. Mladi žele bolji život, bez tereta koji nose starije generacije. Znam da imamo kvalitetne mlade ljude sa dobrim idejama, časnim namjerama i ogromnom ljubavi prema Bosni i Hercegovini. Tokom svog školovanja i rada sam uvijek vjerovala da ne postoji nemoguće i da posvećen rad pomijera planine. Svoje iskustvo u visokoškolskom obrazovanju i poznavanje historije ali i pravnog sistema Bosne i Hercegovine ću ugraditi u svaku poru djelovanja unutar SDP-a. Mladi ljudi mogu svojim znanjima i upornošću oživjeti i osnažiti već pomalo iscrpljeni organizam naše države.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu