Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za N1

SDP ne bi nikada pristao da bude rješenje Miloradu Dodiku

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u subotu je usvojio dokument o okrupnjavanju Bosanskohercegovačkog bloka. O okrupnjavanju, BH bloku, mogućim kombinacijama za formiranje vlasti, te presudi Evrospkog suda za ljudska prava govorio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Htio bih da budem ohrabren i da se nadam da to neće biti još jedna presuda i odluka Suda u Strazburu koja će biti mrtvo slovo na papiru, koja se ne realizuje isključivo jer nema političke volje. Različito je i tumače, iako je vrlo jasna i precizna”, kazao je govoreći o presudi ECHR da se izmijeni Izborni zakon”, kazao je.

Vrijeme je da formaliziramo BH blok istakao je Nikšić:

“Činjenica je da je ovo period kada i kod nas i u Našoj stranci su bili kongresi, preslagivanje, mi u SDP-u smo pri kraju tih aktivnosti i željeli smo konačno da se okrenemo onome što je pred nama, a to je formalizacija BH bloka. Postoje određeni kontakti sa političkim partijama koji su na nivou i cijele BiH i Federacije i RS i lokalnim partijama. Pokrenućemo set razgvora. Otvorićemo razgovore i o mogućnosti saradnje sa nezavisnim kandidatima.”
“Na posljednjem sastanku predjsednika šestorke u KS, pet od šest predstavnika su iskazali spremnost da imamo jednog kandidata za načelnika, da učestvujemo u narednim izborima. Jedino je DF iskazala rezervu prema tome”, dodao je.

Posebno je istakao Nikšić to da nije riječ o okrupljavanju ljevice:

“Ovdje ne govorimo o ljevici, nego okrupljavanju BH bloka. Postala je izlizana i otrcana priča o okrupnjavnaju ljevice jer oni koji su se izjašnjavali kao ljevica jasno su rekli da žele da budu dio priče sa nacionalnim strankama, što je nespojivo.”

Kazao je kako ni SPD Zlatka Lagumdžije ni DF nisu opcija za okrupljavanje BH bloka:

“Oni (SPD) su se izjasnili ko su njihovi partneri, da su našli partnere u SDA i potrebi da štite opstanak SDA u vlasti.”
Govoreći o Demokratskoj fronti kazao je:

“Izjasnili su se da ne žele biti dio BH bloka. Donijeli su svoju odluku da žele biti dio vlasti. To što nije vlast formirana nije nikakva sadisfakcija ni nama, ni njima.”

SNSD nije opcija ni za okrupnjavanje BH bloka, a ni kao koalicioni partner za formiranje vlasti, istakao je predsjednik SDP-a:
“Oni vode nacionalnu, rigidnu politiku da su postali gori od SDS. Mi ne želimo biti alternativa nijednoj nacionalnoj stranci. SDP ne bi nikada pristao da bude rješenje Dodiku.”

Nikšić je kazao kako mu je drago što je Palmer prepoznao da BH blok traže rješenje problema građana, a da pri tome nema sporenja unutar šestorke. No, u programu N1 Fahrudin Radončić rekao je da mu se ne dopada kako funkcioniše kantonalna vlada.

“Ne mislim da je to pripema (da SBB izađe iz BH bloka), on u svakom trenutku može donijeti odluku da napusti. Ovo je vlada koja je za nekoliko mjeseci učinila puno više kad je u pitanju prva transferzala nego sve prethodne. Ne treba nikakav razlog ukoliko neko želi da donese tu odluku i napusti”, rekao je Nikšić.

Opravdavajući postavljanje Envera Zornića za direktora Toplana kazao je kako nije znao za presude iz rata i da SDP nije “totalitarna organizacija u kojoj bi toliko provjeravala kandidate”:

“Gospodin Zornić je bio kandidat pa niko ništa nije javno govorio. Bio je četiri mjeseca v.d. direktor pa se niko nije sjetio. Pitanje je kako se to prije nije pojavilo. Mi imao nultu toleranciju prema tome, čovjek je smijenjen i isključen iz SDP-a. Čovjek donese potvrdu da nije kažnjavan, osuđivan, da se ne vodi proces protiv njega. Kako da provjerimo? Čovjek je prešutio tu činjenicu, očito je prikrio i zbog toga je snosio sankciju.”
Za otkazivanje sastanka SDA i HDZ-a komentarisao je da to ništa ne mijenja:

“Očito je da je jasno kako funkcioniše ta koalicija kad gospodin Izetbegović nije znao da lideri HDZ-a i SNSD-a imaju sastanak sa Lajčakom. To što je sastanak otkazan ništa ne mijenja, mogao se održati i dogovoriti, pa kad izađu da ponovo različito tumače, ili se vjerovatno ništa ne bi dogovorili. Mi smo dotakli dno, ne vjerujem da možemo dalje pasti. Poenta je da ne postoji odgovornost kod onih koji imaju parlamentarnu većinu, ne žele ni na koji način da pokažu spremnost da u interesu građana formiraju vlast. Njima se ne žuri.”


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu