Nermin Nikšić za FTV

SDP je spreman za ujedinjenje ljevice, zajednički cilj nam je da pobijedimo nacionaliste

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić poručio je večeras da je stranka koju predvodi potpuno otvorena za ideju ujedinjenja partija ljevice uoči predstojećih Općih izbora u BiH. Ipak, naglasio je da imaju jedan uslov – da proces dogovaranja ide brzo, bez čekanja i sa konkretnim prijedlozima.
“Ne želimo da se sada mjesecima natežemo i pričamo o ovome, kao što je bilo priča o zajedničkom kandidatu za lokalne izbore i na kraju od toga nije bilo ništa. Ako smo svi spremni da zajedno radimo, hajde da se dogovorimo, ne treba nam više od deset dana. Ako već ne možemo da se ujedinimo, hajde da dogovorimo zajednički nastup pa da se konačno okrenemo stvarnim problemima u ovoj zemlji”, rekao je Nikšić gostujući u Dnevniku Federalne televizije.

Govoreći o današnjem prijedlogu lidera Demokratske fronte Željka Komšića, koji je najavio plan ujedinjenja ljevice koji će poslati SDP-u, Građanskom savezu i Našoj stranci, Nikšić je rekao da je njegova stranka spremna objeručke prihvatiti tu ideju.

“Od večeras pružamo obje ruke da se okupimo u tom bloku i suprotstavimo nacionalnim strankama. Ranije to drugima nije bilo prihvatljivo, ali mi smo oduvijek spremni. Za saradnju i povjerenje potrebno je najmanje dvoje. Mi smo najveća stranka u ovom bloku, moramo nešto progutati, imamo historijsku odgovornost da okupljamo sve na tom putu. Priča o ujedinjenju ljevice je preživjela do danas najvećim dijelom što smo SDP i ja u nekim trenucima prešutjeli prozivanja, strelice, podmetanja… Sve što je bilo nek ostane iza nas, cilj nam je da pobijedimo nacionalne stranke”, poručio je.

Na pitanje o Komšićevoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, za koju je poručio da je neće povući, rekao je da ona nije sinhronizovana sa SDP-om, ali da je legitimna i legalna.

“Mi nećemo imati kandidata iz reda hrvatskog naroda, a od DF-a očekujemo da nema kandidata za bošnjačkog člana”, istakao je Nikšić koji je potpuno uvjeren u popularnost svog kadra, iako nije želio govoriti o konkretnim imenima. Za Denisa Bećirovića kazao je da uživa najširu podršku, ali da osim želje stranačkih kolega i on sam treba prihvatiti eventualnu kandidaturu.

Pozvao je sve aktere da se što prije okrenu životnim problemima na području cijele BiH, problemima radnika, većim minimalnim platama, boljem zdravstvu, sigurnim penzijama i drugim temama te istakao kako je strankama na vlasti u interesu da se samo priča o imenima kandidata jer tako skreću pažnju sa stvarnih problema građana.

“Mi jesmo stvarna alternativa ovoj vlasti i potpuno smo predani tome da zajedno radimo na zaštiti i spašavanju države BiH i njenih dobara. I da ostanemo sami, trudit ćemo se da pokažemo građanima BiH da smo multietnička ekipa koja hoće da gradi Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.