KO SDP BiH HNK

SDP HNK: Vlada HNK treba ažurirati podatke o broju urađenih testiranja

Kantonalni odbor SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona povodom novonastale situacije zbog širenja virusa COVID-19 na području našeg kantona poziva sve građane i institucije da poštuju propisane naredbe, mjere i preporuke od nadležnih vlasti i institucija. Ponašati se odgovorno i slijediti upute na koje  jedini je način na koji možemo zaštiti svoju porodicu, komšije i prijatelje.

S obzirom na incidentnu situaciju koja se dogodila u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i vijest o širenju koronavirusa na druge općine u HNK od Vlade HNK i svih općinskih vlasti zahtjevamo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i istinito svakodnevno informiranje javnosti. Zbog toga tražimo da službe Vlade HNK počnu putem web stranice svakodnevno ažurirati podatke o broju urađenih testiranja na COVID-19,  o broju zaraženih kao i o broju građana kojima je naređena samoizolacija na području svake od općina u HNK.

S obzirom na vijest o velikom broju ljekara i medicinskog osoblja u SKB Mostar koji se trenutno nalaze u samoizolaciji, pozivamo Vladu HNK da hitno razmotri mogućnost angažiranja liječnika koji su penzionisani, kao i onih koji se eventualno nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Također, očekujemo od svih liječnika koji su angažirani u privatnim zdravstvenim ustanovama da hitno daju svoj doprinos.

Ovim putem želimo još jednom iskazati moralnu podršku svim zdrastvenim djelatnicima, liječnicima, medicinskom i drugom osoblju u zdravstvenim ustanovama koji se ovih dana bore s opasnim virusom, ali i s neodgovornim pojedincima koji ne razumiju ili ne žele razumjeti opasnost koja prijeti. Smatramo da nadležne vlasti moraju hitno i oštro sankcionirati svako neodgovorno ponašanje, a pogotovo kršenje izrečenih mjera izolacije.

Također, očekujemo da nadležni kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica, umjesto da u javnost ‘gura’ glasnogovornike i liječnike, konačno kao ‘prvi čovjek’ zdravstva u HNK preuzme odgovornost i nakon višednevne uporne šutnje  cjelokupnoj javnosti objasni šta njegovo ministarstvo konkretno čini u trenutnoj situaciji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu