Tema – Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku

SDP i DF traže od sekretarke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da umjesto Mušića sazove sjednicu

Zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) uputili su sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev u kojem traže da u ponedjeljak (15. januar) sazove vanrednu sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlast. Za dnevni red sjednice predložena je samo jedna tačka i to Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) oglušio se na zahtjeve SDP-a i DF odbijajući u predviđenom poslovničkom roku sazvati sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti. O ovom problemu nisu se izjašnjavali ni zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ BiH) i Vesna Švancer (SBB).

U zahtjevu koji su SDP i DF uputili sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Steli Ibrović navodi se da su njihovi parlamentarci 09. novembra 2017. godine u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Također, dana 14. novembra 2017. godine upućen je i Zahtjev za zakazivanjem vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi predmetni zakon bio jedina tačka dnevnog reda.

“S obzirom na to da su, u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, istekli rokovi po kojem su predsjedavajući i dopredsjedavajući bili dužni sazvati navedenu vanrednu sjednicu, ovim putem od Vas zahtijevamo da postupite u skladu sa članom 98. st. (3) Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i zakažete vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 17. januar 2018. godine sa početkom u 11.00 sati na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH – hitni postupak”, piše u zahtjevu koji potpisuju šefovi klubova SDP-a BiH i DF-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu