SDP danas počinje pripreme za kampanju za Lokalne izbore 2020. godine

U Socijaldemokratskoj partiji BiH danas je održano savjetovanje izabranih predstavnika ove stranke od općinskih do državnog nivoa, koje je na neki način i početak priprema SDP-a za kampanju Lokalne izbore 2020. godine.

“Praktično ćemo danas imati priliku vidjeti prezentaciju dokumentata rukovodstva stranke, koji će biti na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, a s njima želimo upoznati one koji su na posljednjim izborima dobili podršku građana BiH i da im omogućimo da do sjednice Glavnog odbora prenesu svoja iskustva i daju sugestije i prijedloge za koje smatraju da trebaju biti ugrađeni u te dokumente”, rekao je novinarima u Sarajevu lider SDP-a Nermin Nikšić.

Nikšić je kazao i da bi tokom ovog i do kraja sljedećeg mjeseca trebali okončati izbore unutar SDP-a.

“SDP želi raditi konkretne programe i rješenja koje će ponuditi građanima BiH. Nažalost svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Mislim da ćemo obilježiti godišnjicu nakon Općih izbora a da nemamo vlasti na državnom i federalnom nivou”, poručio je Nikšić.

Dodao je da će SDP zajedno s onim partijama koje budu spremne, pokušati napraviti pritisak da se krene u pravcu izmjena Izbornog zakona, koje bi omogućile fer i poštene izbore na način da uvedemo elektronsko glasanje, video nadzor, ali i institut vanrednih izbora.

“Ni u jednoj normalnoj zemlji ne može se dopustiti da nemamo vlasti toliko vremena poslije izbora”, poručio je Nikšić uz napomenu da će predstavnici SDP-a obići što više mjesta u BiH kako bi dobili mišljenja građana.

Komentarišući formiranje nove stranke od bivših članova SDP-a u Tuzli, Nikšić kaže da se SDP neće baviti njima, ali da neće dopustiti ni da napadaju SDP i neće dozvoliti da se SDP opužuje za loše situaciju.

“SDP se uvijek zalagao i zalagat će se, a to je rečeno i u Ustavu, da se slobode ničim ne ograničavaju. Ono u šta se pokušava pretvoriti BiH i napadi na strane zvaničnike je nedopustivo”, prokomentarisao je Nikšić prvu Bh. povorku ponosa.

O sastanku s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Nikšić kaže: “Sastanak s Radončićem treba posmatrati na fonu izmjene Izbornog zakona i moram reći da mi je drago da se Radončić složio s tim iako je i on dio parlamentarne većine”.