SDP će vratiti ugled BiH u međunarodnim krugovima i osigurati članstvo u NATO i EU

Otvaranje moguće regionalne političke krize, uzrokovane najavama o razmjeni teritorije Srbije i Kosova i pokušaj njenog prenošenja u BiH, prevashodno posredstvom vodstva u RS-u, postavlja pitanje odgovornosti promašene politike Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića za slabljenje međunarodnog položaja BiH, prije svega na Zapadu.

Napominjemo, SDA po prvi put nakon skoro dvije decenije ima i poziciju Predsjedavajućeg Vijeća ministara i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ove četiri godine SDA je potrošila vežući BiH na međunarodnom planu samo za Tursku, koja ima sve lošije odnose za zemljama koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Time je SDA značajno oslabila poziciju države BiH u Briselu, Berlinu, Londonu, Washingtonu i drugim zapadnim centrima.

Naglašavamo da je teritorijalno razgraničenje Srbije i Kosova problem koji trebaju rješavati Beograd i Priština, u skladu sa međunarodnim pravom. Država BiH nikako i od strane bilo koga se ne može dovoditi u vezu s tim procesom. Jasno poručujemo da nije moguće ijedan milimetar teritorije BiH iznijeti iz ustavnopravnog poretka zemlje.

Stoga je nužno prepoznati da minder politika koju vodi SDA, samo deklarativno se zalažući za evropske integracije, nije ništa drugo do put u izolaciju države, što je pogubno za njenu budućnost. Građani BiH najveći su garant njenog opstanka i integriteta.

Svaka odgovorna bh. politika dužna je održavati savezništva sa prijateljskim zemljama i graditi nova kako bi ostvarila vlastite interese. Puštajući da BiH bude sredstvo u ostvarivanju tuđih interesa u međunarodnim odnosima, SDA je počinila jednu od najvećih grešaka u svojoj politici.

SDP će voditi politiku koja će vratiti ugled BiH u međunarodnim krugovima. BiH i njeni interesi moraju biti vidljivi i jasno prepoznati u najbitnijim političkim centrima. Samo tako će biti moguće osigurati podršku zemalja poput SAD ili Njemačke, koji će garantirati stabilnost zemlje.

Bosne i Hercegovina će i dalje imati ravnopravne i prijateljske odnose sa Turskom. Međutim, samo odgovornom međunarodnom politikom i diplomatijom moguće je BiH sa kolosijeka, kojim ju je SDA vodila isključivo prema Ankari, jasno usmjeriti u pravcu Brisela, Washingtona, Berlina, Pariza i Londona, što će osigurati teritorijalni integritet, stabilnost i siguran put zemlje u NATO i EU.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.