Predsjednik KO SDP TK Dževad Hadžić za Oslobođenje

SDP će tražiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

Opozicija u Tuzlanskom kantonu je, na inicijativu SDP-a, zatražila održavanje hitne sjednice kantonalne Skupštine sa zahtjevom za smjenu aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića. Navode da je razlog za traženje smjene dosad neviđen proces politizacije policije u TK-u.

– Politizacija se manifestuje kroz ranije najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je predložio isključivo ministar Brkić, a s ciljem da mu omoguće direktnu političku kontrolu nad policijom, na što su reagovali i OSCE i američka ambasada. Mislimo da je ministar diskreditovan na ovaj način i da će njegov dalji angažman nanijeti dodatnu štetu policiji u TK-u, kaže predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić.

Još jedan razlog za smjenu Brkića, ističu iz SDP-a, jeste i paušalni i neutemeljeni način ocjenjivanja aktuelnog direktora Uprave policije Dževada Kormana, koji je od ministra bez, kako navode, činjenično zasnovanih navoda, dobio ocjenu nedovoljan.

– Sve ovo implicira da se očigledno radi o politički zasnovanom motivu za smjenu direktora policije Kormana. Uz ovo, sporan je i postupak imenovanja članova Nezavisnog odbora koji je odraz politizacije policije, čija je personifikacija aktuelni ministar, dodaje Hadžić.

SDP je na isti način tražio i smjenu ministra MUP-a iz Vlade kojom je rukovodila PDA. Iako su tada znali da nemaju podršku, kazali su da im je intencija da se “vidi ko podržava ministre koji rade na rubu zakona”. Iz pozicije poručuju kako je zahtjev SDP-a neutemeljen, pogotovo zbog činjenice da nisu naveli nikakve konkretne dokaze za ono što tvrde u zahtjevu.

– U ovome nema pravih razloga za smjenu i sve su tvrdnje neutemeljene. Legitimno je to što SDP pokušava otvoriti diskusiju o ovoj temi, ali i sami su svjesni da u smjeni neće uspjeti. DF smatra da Vlada TK-a radi u skladu sa zakonom i u najboljem interesu građana, naglašava predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić.
SDP je tražio da se sjednica održi danas u 14 sati, međutim, zakazan je samo Kolegij Skupštine TK-a, koji će razmatrati zahtjev ove partije. SDP je skupio 12 potpisa koji im garantuju da će sjednica biti održana, sa podrškom aktuelnog rukovodstva Skupštine TK-a ili bez nje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu