Damir Mašić

SDP će pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović oglušili su se na poziv iz otvorenog pisma koje smo uputili iz Socijaldemokratske partije BiH u saradnji sa predstavnicima freelancera, i naše zahtjeve da:

1. Da Vlada FBiH i Ministarstvo finansija FBiH odmah stave van snage Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH, broj: 30/18) jer protivno Zakonu o porezu na dohodak ukida pravo na priznavanje 20% rashoda kod samostalne djelatnosti u inostranstvu i propisuje doprinos za zdravstvo u iznosu od 4% za istu kategoriju.

2. Da Ministarstvo finansija pristupi izradi novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji će otkloniti prethodne nedostatke i da o tome organizuje javnu raspravu i tako da priliku svim zainteresiranim da daju svoje prijedloge i sugestije.

3. Da Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12.07.2018. godine, te da obustavi sve aktivnosti na naplati poreza na prihode iz inostranstva za prethodni period i o tome na isti način upozna javnost.

4. Da naplata počne nakon usvajanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBiH, najranije od 01. 01. 2019. godine.

Nažalost, propustili su priliku da postupe razumno i da izvrše opravdane zahtjeve velikog broja naših građana, te da skinu sa sebe opravdani bijes javnosti i urade ispravnu stvar, te tako pokažu da priznaju svoju grešku ali i da su je spremni i ispraviti. Umjesto toga dalje su nastavili sa muljanjem i petljanjem, različitim tumačenjima, iako su i premijer Novalić i direktor Isović javno priznali da je usvojen nezakonit Pravilnik, za što imamo i materijalne dokaze.

Zbog svega toga Klub zastupnika SDP-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku kojim će se propisati da porezna obaveza za prihode iz inostranstva počinje 01. 01. 2019. godine.

Ovim putem pozivamo sve parlamentarne stranke, a posebno one koje su već dale javnu podršku zahtjevima freelancera, da nam se pridruže i podrže sazivanje vanredne sjednice.

Također, SDP je angažovao advokatsku kancelariju koja će tražiti privremenu mjeru i pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje je usvojilo ministarstvo finansija.

Damir Mašić
Klub zastupnika Socijaldemokratske partija BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu