SDP će opet pokrenuti inicijativu za promjenu imena OŠ “Mustafa Busuladžić”

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je jednoglasno usvojilo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a BiH kojom osuđuje imenovanje ulica, škola i ustanova prema ličnostima koje su povezane sa fašističkim režimom.

Iako je u Skupštini Kantona Sarajevo propala inicijativa o promjeni naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim sa fašizmom, vijećnici Novog Grada su bez mnogo rasprave još jednom izrazili njihovu antifašističku naklonjenost, govori nam šef Kluba vijećnika SDP-a u Novom Gradu Sanjin Saračević.

“S obzirom na sva dešavanja u posljednje vrijeme, povećan broj neonacističkih ideja, pokreta i dešavanja, bilo je vrijeme da još jednom iskažemo našu antifašističku opredjeljenost. Dovoljno govori činjenica da je inicijativa jednoglasno usvojena u Vijeću Novog Grada. Ipak, imamo disproporciju jer je Skupština Kantona Sarajevo konačni organ. Nadam se da će se na ovom nivou možda ponovo razmatrati inicijativa Kluba SDP-a BiH”, kazao nam je Saračević.

Kako se navodi u vijećničkoj inicijativi, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, kao Vijeće Općine koja je nedvosmisleno opredijeljena i njeguje vrijednost antifašizma, osuđuje svaki oblik veličanja fašističkih režima, fašističkih pokreta i simbola, kao i onih koji su svojim djelovanjem i stavovima bili ili se stavljaju u njihovu službu. Pored toga, vijećnici ne podržavaju imenovanje trgova, ulica, kulturnih, obrazovnih i drugih institucija i objekata imenima i nazivima koji se na bilo koji način dovode u vezu s djelovanjem fašističkih režima i pokreta.

Međutim, na području općine Novi Grad proteklih nekoliko godina tema brojnih rasprava je Osnovna škola “Mustafa Busuladžić” u Dobroševićima. Segmedina Srna je kao zastupnica SDP-a u prošlom mandatu prva aktuelizirala pitanje promjene imena ove škole, što se nije desilo.

Sada kada su vijećnici Novog Grada jasni u svojoj opredjeljenosti, Saračević nam govori da će u narednom periodu ponovo pokrenuti inicijativu da se revidiraju svi sporni nazivi na području ove općine. Između ostalih, tražit će donošenje novog ili vraćanje starog naziva OŠ “Mustafa Busuladžić”.

Podsjećanja radi, iz SDP-a ističu da je Busuladžić intelektualac koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja.

Nedavna inicijativi Šefa Kluba zastupnika SDP-a Igora Stojanovića u Skupštini KS trebala je samo tri glasa da bude usvojena. Stoga su iz Kantonalnog odbora SDP Sarajevo odreagovali na odsustvo zastupnika Naroda i pravde na sjednici, njihovog koalicionog partnera. Član Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Ognjen Minić čak je pisao ostalim članovima rekavši da će tražiti raspisivanje referenduma koji se tiče koaliranja s NiP-om na lokalnim izborima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu