Legalni harač građana

SDP će na prvoj sjednici Parlamenta Federacije BiH tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina

Socijaldemokratska partija BiH osuđuje odluku Vlade premijera Fadila Novalića kojom se poskupljuje plin za privredna društva.

Vlada premijera Novalića, osim što je najnesposobnija u historiji, ostat će upamćena i po svom beskrupuloznom haračenju građana Federacije. Novo poskupljenje plina, osim kao teret privredi, sa svojim bezobrazno velikim povećanjem od 30 posto najveću štetu napravit će građanima.

To će posebno biti izraženo u glavnom gradu BiH Sarajevu gdje cijena plina direktno i najviše utiče na formiranje cijene grijanja preduzeća Toplane. Slučaj akciza pokazao je da SDA i partneri nemaju mjeru u legaliziranoj pljački građana, pa ne čudi da i ovaj put u medijima upozoravaju na rat, a u institucijama uredno i u punoj partnerskoj slozi daju još jedan ekonomski razlog za napuštanje BiH.

Po istom naučenom modelu, dok su bili dio SDA, sile i bezosjećajnosti, PDA u Tuzlanskom kantonu sprovodi teror nad rudarima, bez uvažavanja njihovih zahtjeva. Ne postoji opravdanje za represiju nad radnicima. SDP već godinama upozorava na odmetnutost rudnika Banovići od kontrole institucija Federacije i Vlade, koja na tome ništa i ne radi usljed stranačkog rata SDA i PDA.

Vlast u BiH je potpuno odmetnuta od volje građana, ali će SDP iskoristiti sve mehanizme da zaštiti radnike i građane od nasilja određenih vlastodržaca i to već na narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.