Amer Zagorčić za Novi.ba

SDP će biti konstruktivna opozicija i podržat ćemo sve što je u interesu građana!

Ministar privrede HNK u tehničkom mandatu, Amer Zagorčić (SDP) za Novi.ba govori o stanju u ovom kantonu, radu Skupštine HNK i očekivanjima u 2015. Zagorčić je na Izborima 2014. izabran u Skupštinu HNK i to velikim brojem glasova.

Slika

Novi: Kako ocjenjujete dosadašnji rad novog saziva Skupštine HNK?

Kao i prethodnih godina Skupština HNK svoja zasjedanja održava uglavnom jednom mjesečno što smatram nedovoljnim obzirom na nagomilane probleme građana. Mnogo je tema koje bi zastupnici trebali kvalitetno obraditi i postoji potreba za održavanjem niza tematskih sjednica koje bi trebale nametnuti određene obaveze Vladi HNK. Skupština bi također trebala biti i svojevrstan kontrolni mehanizam, a često imamo situaciju da Skupština HNK obaveže vladu ili određenu agenciju, a da nakon toga niko ne pita za izvještaj o izvršenim obavezama. Ta praksa mora prestati i moraju se početi tražiti izvještaji o izvršenim obavezama, a za šta se trebaju snositi sankcije i odgovornost. Ono što je dobro je da je Skupština HNK usvojila Nacrt Programa rada Skupštine HNK za 2015. godine što do sada nije bila praksa. Također, za razliku od prethodnog mandata, imamo rukovodstvo skupštine u punom kapacitetu.

Novi: Kada će HNK dobiti Vladu, koji su po vama ključni problemi, zasto nema dogovora o Vladi?

Niko sa sigurnošću ne može reći kada će biti formirana Vlada HNK. Moja želja je da to bude što prije jer je mnogo problema koji nemaju vremena za čekanje i građani zaslužuju da Vlada HNK što prije bude izabrana i počne raditi svoj posao. Odgovor na pitanje koji su najveći problemi oko formiranja vlasti svakako mogu dati oni koji su na sebe preuzeli obavezu da je formiraju, a to je vladajući trojac HDZ – SDA – DF i oni znaju šta je to što ih sprječava da se izabere nova Vlada. Ono što se može uočiti na prvi pogled je da se priča svodi na raspored fotelja, a ne na konkretne projekte. Međustranački dogovor, koji su potpisale ove tri stranke, je spisak lijepih želja i uopštene priče, ali se tu nije moglo pročitati mnogo konkretnog.

Novi: Da li ste Vi za povećanje broja ministarstava u HNK, je li to stvarna ili politička potreba?

Nema razloga za povećanjem broja ministarstava i to ne bi donijelo nikakvo poboljšanje. Ono što zaista može donijeti kvalitativni pomak je drugačija organizacija državne uprave sa povećanjem odgovornosti državnih službenika. Povećati broj ministarstava kako bi se prevazišla nemogućnost političkog dogovora i zadovoljili nečiji apetiti svakako nije nešto što će građanima HNK donijeti bolji životni standard.

Novi: Šta mogu očekivati građani u 2015. godini, hoće li stvari krenuti sa mrtve tačke?

Građani prvo treba da dobiju vlast u skladu sa izbornim rezultatima i da ta vlast pokaže šta može i da li je u stanju nositi se sa problemima i osigurati njihovo rješenje. SDP će sasvim sigurno biti konstruktivna opozicija i podržat ćemo sve ono što je u interesu građana, ali ćemo biti i žestoki kritičari svega onoga što smatramo da nije u interesu građana HNK. Ja se iskreno nadam da će nova vlast poboljšati stanje, ali iskreno sumnjam da će se to i desiti obzirom na činjenicu da na sceni kao glavne igrače imamo one koji su HNK i cijelu Bosnu i Hercegovinu i doveli u stanje u kakvom se danas nalazi. Očekivati od onih koji su za vrijeme boravka na vlasti sahranili privredu u ovoj zemlji da tu zemlju povedu putem ekonomskog razvoja bi zaista bilo optimistično ali hajde da im prvo damo šansu da pokažu šta znaju pa ćemo ih kritikovati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.