SDP BiH

SDP Brčko već dvadesetu godinu organizuje “prvomajski uranak”

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Organizacija za Brčko distrikt BiH, izdaje:

PROGLAS

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Organizacija za Brčko distrikt BiH, organizuje obilježavanje 1. maja, Praznika rada, na cijelom prostoru Distrikta. Podsjećamo da je ovo 20. jubilarni poslijeratni prvomajski uranak kojeg organizuje Organizacija SDP BiH Brčko distrikta BiH.

Polazak kolona je u ponedeljak, 01.maja sa početkom u 05.00 sati , a završni dio ove manifestacije će biti na izletištu Ficibajer u 07: 00 sati istog dana.

Ovo je prilika da još jednom dostojanstveno obilježimo ovaj dan i prisjetimo se 1. maja 1886 godine, kada je u Čikagu prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. Ovaj dan je simbol borbe radnika za svoja prava u cijelom svijetu.

Posebno ističemo da je krajnje vrijeme da masovnim okupljanjem pokažemo svoje nezadovoljstvo i protest zbog sve manjih prava zaposlenih i pada životnog standarda i da ukažemo na nesposobnost aktuelne vlasti našeg grada i države u poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju zaposlenosti, te na činjenicu da sadašnja vlast niti na jedan način ne pokazuje ni minimum pažnje spram gladnih, nezaposlenih i obespravljenih građana Distrikta.

Ovo je i prilika da mladi našeg grada izraze nezadovoljstvo prema vlastima koje su korumpirane, nesposobne i bezidejne u izgradnji njihove budućnosti.

Pozivamo sve sindikalne organizacije i udruženja, te lijevo orijentisane političke partije i partije građanske orijentacije sa prostora Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da nam se pridruže kako bi u što masovnijem broju skrenuli pažnju na probleme radnika i iskazali svoje nezadovoljstvo funkcionisanjem Distrikta i gradske uprave.

Socijaldemokratska partija Organizacija za Brčko distrikt BiH poziva i sve građane, koji su ranijih godina u mnogo boljoj i socijalno povoljnijoj atmosferi, pravili prvomajska druženja, da nam se pridruže na brčanskom izletištu Ficibajer i da na taj način pokažemo solidarnost i brigu za ljude koji rade i koji žele raditi, a naročito brigu o onim ljudima koji nemaju posla.

Predsjednik Organizacije SDP Brčko distrikta BiH

Suad Burić, dipl.oec


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu