Organizacija SDP BiH Brčko distrikt BiH

SDP Brčko najoštrije osuđuje neprimjereno ponašanje sadašnjeg zamjenika Gradonačelnika

Organizacija SDP BiH za Brčko distrikt BiH, najoštrije osuđuje neprimjereno ponašanje sadašnjeg zamjenika Gradonačelnika, g. Ante Domića, koji se, na održanoj svečanosti povodom Dana osnivanja 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko, pojavio sa kravatom na kojoj se nalazio ustaški simbol.
Podsjećamo javnost da ovo nije prvi ispad g. Domića, jer je u svojstvu Gradonačelnika Brčko distrikta BiH, službenim automobilom, u svojstvu službenog lica, u Zagrebu prisustvovao i dočeku osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.

Gospodina Domića podsjećamo da je on u svakoj zvaničnoj prilici, prije svega službeno lice, zamjenik Gradonačelnika, koje predstavlja sve građane i narode koji žive na ovim prostorima, te da je isticanje simbola poraženih nacističkih snaga u II svjetskom ratu, u najmanju ruku za svaku osudu, jer vrijeđa osjećaje porodica brojnih žrtava ustaškog terora na ovom i drugim prostorima.

Nadamo se da ovakvo ponašanje nije i zvanična politika HDZ BiH i HDZ Brčko distrikta BiH, te očekujemo zvaničnu osudu i očitovanje ove političke stranke spram iskazanog ponašanja g. Domića.
Takođe, podsjećamo i sve koalicione partnere sadašnjeg zamjenika Gradonačelnika, da je konačno vrijeme da pokažu koliko su vrijednosti antifašizma njima bitni, jer daljna šutnja označava podršku ovom i sličnim slučajevima. U suprotnom ne bi nas začudilo da u skoro vrijeme u Zakon o praznicima Brčko distrikta BiH bude uvršten i 10. april, dan kada je Slavko Kvaternik proglasio uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske.
Na kraju tražimo od Policije i Tužilaštva Brčko distrikta BiH da u svojstvu institucija koje prate kršenje pozitivnih zakonskih propisa, reaguju u svim situacijama koje predstavljaju njihovo kršenje.
Vrijednosti antifašističke borbe, iskazane su i u odluci Evropskog vijeća, koje je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, obilježava i kao Dan Evrope, što dovoljno govori o značaju antifašizma za Evropu i svijet. Osim naravno pojedinaca koji su opterećeni avetima prošlosti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu