SDP BiH traži javno izvinjenje Aleksandra Vučića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Aleksandra Vučića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine zbog grubog vrijeđanja naše domovine, historije i zdravog razuma.

Uz patetične, ali ipak neumjesne ispade o jedinstvu Srbije i niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice Republike Srpske, Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova ‘srpskim’ predstavlja namjerno i ciljano atakovanje na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i na njeno biće.

Jasno je da su svi bosanskohercegovački gradovi gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana Bosne i Hercegovine koji polažu jedinstveno pravo na našu zajedničku kulturu, historiju i kulturno naslijeđe u cjelini.

Stoga je neprihvatljivo da predsjednik susjedne države etiketira i obilježava građane i teritoriju Bosne i Hercegovine određenim ekskluzivističkim odrednicama, očito vođen svojom matičnom radikalskom ideologijom.

Također, u Trebinju aerodrom može graditi samo onaj kome i ako to dozvole institucije samostalne i suverene države Bosne i Hercegovine. Za dobrobit naše države i građana hercegovačke regije, za nadati se da će sa aerodroma u Trebinju osim uobičajenih predizbornih obećanja nekada u vazduh poletjeti i poneki avion.

Konačno, naglašavamo da je netačna i neistinita Vučićeva tvrdnja da Srbija mora da brine o RS-u. Tačno je da u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH Srbija mora da brine o tome da poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, što je obaveza koju Vučić obilato krši ovih dana.

U vezi namjera Vučića i Dodika da ‘odbrane’ ćirilicu od nevidljivih sila zla, pozivamo ih da, svaki u svojoj državi, radi na odbrani egzistencijalnih prava građana koji od Vučića, Dodika i sličnih bježe u potpuno ‘bezćirilične’ države zapadne Evrope.