SDP BiH traži javno izvinjenje Aleksandra Vučića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Aleksandra Vučića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine zbog grubog vrijeđanja naše domovine, historije i zdravog razuma.

Uz patetične, ali ipak neumjesne ispade o jedinstvu Srbije i niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice Republike Srpske, Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova ‘srpskim’ predstavlja namjerno i ciljano atakovanje na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i na njeno biće.

Jasno je da su svi bosanskohercegovački gradovi gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana Bosne i Hercegovine koji polažu jedinstveno pravo na našu zajedničku kulturu, historiju i kulturno naslijeđe u cjelini.

Stoga je neprihvatljivo da predsjednik susjedne države etiketira i obilježava građane i teritoriju Bosne i Hercegovine određenim ekskluzivističkim odrednicama, očito vođen svojom matičnom radikalskom ideologijom.

Također, u Trebinju aerodrom može graditi samo onaj kome i ako to dozvole institucije samostalne i suverene države Bosne i Hercegovine. Za dobrobit naše države i građana hercegovačke regije, za nadati se da će sa aerodroma u Trebinju osim uobičajenih predizbornih obećanja nekada u vazduh poletjeti i poneki avion.

Konačno, naglašavamo da je netačna i neistinita Vučićeva tvrdnja da Srbija mora da brine o RS-u. Tačno je da u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH Srbija mora da brine o tome da poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, što je obaveza koju Vučić obilato krši ovih dana.

U vezi namjera Vučića i Dodika da ‘odbrane’ ćirilicu od nevidljivih sila zla, pozivamo ih da, svaki u svojoj državi, radi na odbrani egzistencijalnih prava građana koji od Vučića, Dodika i sličnih bježe u potpuno ‘bezćirilične’ države zapadne Evrope.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu