SDP BiH ponovo u proceduru upućuje Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH

Povodom neistinitih informacija Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte, kako je SDP BIH protiv Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, parlamentarci iz reda SDP-a uputit će danas ponovo u parlamentarnu proceduru prijedlog ovog zakona.

Riječ je o zakonu koji je prošle godine bio predmet žestokih neslaganja između probosanskih stranaka na jednoj strani i HDZ-a na drugoj.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP) danas će zatražiti da se ponovo pred federalnim parlamentarcima nađe Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Riječ je o prijedlogu zakona za koji je lider Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdio da je od njega odustao SDP BiH, a koji je prošle godine bio jedan od najvećih zagovornika usvajanja ovog zakona.

Naime, prošle godine predlagači ovog zakona bili su zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu PFBiH, kao i tadašnji delegat u Domu naroda PFBiH Predrag Kojović iz Naše stranke.
Cilj je bio da se prije implementacije izbornih rezultata otklone eventualne blokade u konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH, a koje su se redovno javljale nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH usvojio je 20. juna 2018. godine Zastupnički dom Parlamenta FBiH, međutim on nikada nije stupio na snagu s obzirom na to da nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH ovaj prijedlog zakona našao se nakon općih izbora, odnosno krajem septembra 2018. godine. Tadašnji zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

SDP je u tom periodu žestoko kritikovao činjenicu da je upravo SDA izglasala za zamjenika predsjedavajuće Doma naroda PFBiH delegata iz reda SNSD-a umjesto Slaviše Šućura iz SDP-a.

Klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu