Sastanak UB-MDRKS i KO SDP BiH

SDP BiH podržava Inicijativu za odlikovanja bivših maloljetnih dobrovoljca

Sarajevski maloljetni dobrovoljci su održali sastanak sa predstavnicima Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine SDP BiH u Sarajevu gdje su dobili apsolutnu podršku za iznimno važnu inicijativu za odlikovanja bivših maloljetnih dobrovoljaca…

Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci Kantona Sarajevo, u sastavu predsjednik Rusmir Piralić, sekretar Sibel Sarić i predsjednik Skupštine Kemal Šalaka su održali vrlo konstruktivan sastanak u prostorijama Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Sarajevu sa predsjednikom Komisije za sigurnost federalnog Parlamenta Damirom Mašićem, predsjednikom Kluba zastupnika u Skupštini KS Igorom Stojanovićem, sekretarom KOž SDPBiH Mirsadom Dupovcem i zastupnikom SDP-a u Skupštini KS Samirom Suljevićem.

Pored predstavljanja programa, rada i problematike sa kojima se susreću članovi Kantonalnog udruženja maloljetnih dobrovoljaca (UB-MDRKS) tema razgovora je bila i aktuelna inicijativa da se svakom maloljetnom dobrovoljcu dodijeli odlikovanje npr. „Zlatni ljiljan“, „Srebreni štit“ ili slično odlikovanje čime bi se zadovoljili svi zakonski uslovi za rješavanje i zasluženo odlikovanje maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Predstavnici SDP BiH su nakon informisanja i prezentiranja dosadašnjeg rada, realizovanih projekata i mirovnih inicijativa od strane članova Upravnog odbora UB-MDRKS, iskazali izuzetno razumijevanje i shvatanje stanja i statusa u kojem se nalaze bivši maloljetni borci na području kompletne Bosne i Hercegovine. Navedeno je i da je prema službenim statistikama 55 bivših maloljetnih boraca na području Kantona Sarajevo ostalo bez posla uzrokovano pandemijom Covid-19…

Iskazali su iskrenu podršku inicijativi za odlikovanje bivših maloljetnih dobrovoljaca.
Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje zakoni koji tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite a u koja bi se mogla inkorporirati potrebna rješenja za bivše maloljetne dobrovoljce.

Prema riječima predstavnika SDP BiH na ovom sastanku inicijativa za dodjelu odlikovanja je došla na pravo mjesto, te da će je podržati na Komisiji za boračka pitanja federalnog parlamenta, koja će odlučivati o rješavanju ovog pitanja.

Kao jedan od puteva i načina rješavanja je donošenje ili dopunjavanje Uredbe o odlikovanjima koja bi detaljnije riješila ovo goruće pitanje ili kroz manje izmjene i dopune u Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

Istaknuta je važnost podnošenja zajedničke inicijative za rješavanje ovog 25-godišnjeg i pomalo zaboravljenog društvenog pitanja, navodi se u saopćenju Udruženja boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS).

Maloljetni dobrovoljci, borci, branioci, vojnici su iskrene patriote i najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, i koji zaslužuju da im se ovo društvo oduži na adekvatan način.

Važno je istaći da je ovo prvi zvanični sastanak UB-MDRKS sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine gdje se u ugodnoj i dobrodošloj atmosferi razgovaralo o svim teškim životnim pitanjima koji muče, kako maloljetne dobrovoljce tako i kompletno bosnaskohercegovačko društvo.

Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95 Kantona Sarajevo (UB-MDR KS) iskazuje zahvalnost Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine na prijemu, razumijevanju i odvojenom vremenu za upoznavanje sa stanjem i statusom bivših sarajevskih maloljetnih boraca kao i svih ostalih maloljetnih dobrovoljaca, boraca, branioca Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju UB-MDRKS.

Veteranmagazin.ba