Inicijativa za osnivanje Proevropskog bloka, kao trećeg, alternativnog, političkog bloka u Republici Srpskoj

SDP BiH okuplja stranke u Proevropski blok

SDP BiH je pokrenuo inicijativu za osnivanje Proevropskog bloka, kao trećeg, alternativnog, političkog bloka u Republici Srpskoj, koji želi da promoviše moderne evropske politike sa fokusom na ekonomiju.

Inicijativa je pokrenuta pod motom “Ako želimo da zaustavimo masovni odlazak naših ljudi u Evropu, moramo Evropu dovesti u BiH”.

Učesnici sastanka bili su predstavnici Nezavisne bosanskohercegovačke liste, Saveza za bolju budućnost, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke za BiH, Komunističke partije, Nezavisnog bloka, Brčanskog demokratskog pokreta, Saveza za novu politiku, Privrednog narodnog pokreta BiH, Partije socijalne pravde, HS BiH – Tomislav Tomljenović te predstavnici Udruženja Tender.

Osnovni pravac djelovanja će biti temeljen na politikama multietičnosti, slobode i ravnopravnosti svakog građanina, poštovanja vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije, privlačenja stranih i domaćih investicija te ubrzanom pristupu evropskim integracijama, kako bi što prije sa zemljama regije uskladili proces pridruženja Evropskoj uniji. Na taj način bi se Bosna i Hercegovina pokrenula sa mjesta zvanično najbjednije, najkorumpiranije i zemlje sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi.

„Proevropski blok nema nikakve povezanosti sa novim koalicijama Domovina 1 i 2, koje se okupljaju oko SDA. Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka i udruženja građana, kao i istaknuti javni radnici i intelektualci, a u budućnosti smo takođe zainteresovani za razgovore sa svim strankama, udruženjima građana i drugim učesnicima javnog života u RS, koji dijele iste vrijednosti“, naveo je Draško Aćimović, potpredsjednik SDP BiH.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu