Damir Mašić za Oslobođenje

SDP BiH neće SNSD-u ništa prepustiti

Kolegij Predsjedništva SDP-a najavio je sporazum o zajedničkom nastupu na izborima s Našom strankom, NiP-om i NBL-om. Kada će koalicija biti ozvaničena i da li se već znaju kandidati za načelničke pozicije?

– U fazi smo finalizacije dogovora i vjerujem da ćemo u Kantonu Sarajevo, a možda i na širem planu, imati zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike.
Bez licitacije

Naravno da razmatramo više imena, jer je osnovni cilj četvorke ponuditi građanima, prije svega, najkvalitetnije moguće kandidate u svim općinama. Konkretna imena ćemo objaviti po postizanju konačnog dogovora.

Nakon poređenja postupaka Igora Stojanovića s Dodikovim, da li je on kandidat za načelnika Centra? Za to mjesto već se pominju i Elmedin Konaković i Edin Forto. Koga biste Vi podržali?

– Igor Stojanović je prepoznatljivo ime, ne samo u SDP-u i ne samo u Sarajevu nego u cijeloj državi. On je čovjek koji ima ime i karijeru koja seže puno prije i dalje od napada Izetbegovićevih jurišnika na njega. Dakle, kao što Igor Stojanović ima neupitno mjesto i ulogu u SDP-u, isto tako je jasno da se u odlučivanju o kadrovskim rješenjima SDP ne vodi refleksima i impulsima, nego strateškim analiziranjem i dugoročnim planiranjem. O konkretnim imenima u svakom slučaju ne bih licitirao, bilo da je riječ o Stojanoviću, Forti, Konakoviću ili nekom drugom, jer, kako sam već rekao, kandidature će izvjesno biti plod zajedničkog promišljanja i analiziranja svake lokalne zajednice pojedinačno.

Potezi člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika uzburkali su političku scenu u BiH. Dugo se čekalo da SDP izađe sa zvaničnim saopštenjem o Dodikovim istupima. Zašto?

– Predsjednik SDP-a BiH je jedan od prvih koji je jasno iznio stavove partije u dva intervjua koja je dao odmah nakon pomenutih dešavanja. Odmah nakon toga išlo je i zvanično saopštenje SDP-a. Uostalom, jasno je da su presude Ustavnog suda BiH neupitne i bez pisanja saopštenja ili iznošenja stavova. Istovremeno, bilo je zanimljivo ispratiti javnu paradu licemjerstva i hipokritičnosti vladajućih stranaka.

Fascinira kako stranke i njihovi lideri koji su jučer dogovorili raspodjelu fotelja, ambasadorskih funkcija, povećanje plata svojim “kabinetlijama”, odjednom brane narod jedni od drugih. Podsjećam da je jedini SDPBiH upozoravao na pogubnost prepuštanja mehanizama u vlasti Dodiku i Čoviću. Upozoravali smo i na to da rušiteljima države ne prepuste moć kroz većinu u Domu naroda i u Vijeću ministara. Nagovijestili smo da će u tom slučaju Dodik i Čović iskoristiti apsolutnu moć koju im trojac SDA-DF-SBB prepusti, kako bi blokirali državu i urušili njenu euroatlantsku perspektivu. Ne treba nama nikakvo novo saopštenje za naš stav.

Je li ovaj saziv vlasti već osuđen na propast ili su, ipak, mogući pozitivni rezultati?

– Prvo, vladajuća koalicija još nije uspostavila vlast u potpunosti ni na državnom, a pogotovo ne na nivou Federacije BiH. “Škripi” im i u nekoliko kantona poput HNK-a. Na državnoj razini mi još nemamo ministra za ljudska prava i izbjeglice koji mora po Ustavu biti iz reda Ostalih. Sama ova činjenica dovoljno govori koliko je svima u toj koaliciji stalo i do Ustava i do ljudskih prava i multietničnosti, a i do građanske države koju Ostali praktično personificiraju. U FBiH još nemamo okončane ni izbore, odnosno posredni dio izbora predsjednika i dva potpredsjednika entiteta. Svi znamo da su i DF i SDA izdali obećanje da formiranja Vijeća ministara neće biti bez imenovanja nove Vlade FBiH. Tako sada imamo vlade na svim razinama po željama Čovića i Dodika.

Dunović i Puzigaća

Prema tome, stanje je toliko katastrofalno da s jedne strane imamo one koji neće da rade za državu te ciljano i planski priječe njen razvoj, a s druge imate one koji ne znaju raditi, nemaju plan i ne trude se posebno da to promijene. Naravno, opet ćemo pred kraj svake i početak nove godine čitati kako nas investicije, autoput i snažan razvoj čekaju baš u toj novoj godini, kao što najavljuju evo već pet punih godina.

Ima li naznaka da bi se uskoro mogao konstituisati Klub Srba u Domu naroda FBiH?

– Što se nas tiče, mi smo spremni i pozivamo na to od konstituisanja Doma. Pitanje zašto ne idu na uspostavu Kluba Srba trebate postaviti HDZ-u, SDA, DF-u i SBB-u. Čini se da se čeka da se smiri ova posljednja kriza, pa da u miru Dodiku isporuče dogovorene funkcije i u FBiH.
Hoće li SDP dati kandidata ili će to mjesto ipak biti prepušteno SNSD-u?

– Za razliku od njih, SDPBiH neće prepustiti SNSD-u ništa. SDP ima uvjerljivo najviše članova Kluba Srba. Neki se javno “začešljavaju” za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda a da nemaju nijednog zastupnika srpske narodnosti, poput DF-a. Zanimljivo će biti vidjeti koja im je logika i računica. Čujem da neki tumače kako SDP ne bi trebao kandidovati potpredsjednika FBiH, jer ne učestvuje u vlasti.

Istovremeno, prigodno zaboravljaju na to da je Milan Dunović ostao na poziciji potpredsjednika FBiH kada je DF izašao iz vlasti. Ostao je na toj funkciji, evo, sve do danas. Dakle, što se nas tiče, SDPBiH nikome, a naročito SNSD-u, neće prepustiti ništa. A to da li će se oni udružiti da izaberu esenesdeovca, kao što su se udružili kada su izabrali SNSD-ovog Dragu Puzigaću umjesto SDP-ovog zlatnog ljiljana Slavišu Šućura za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda i tako omogućili blokadu usvajanja Zakona o izbornim jedinicama, ostaje da se vidi. Ako išta, jasno je da je za njih obraz ipak samo komad mesa, pa nas ne bi začudilo da opet potpomognu svog državnog partnera, SNSD.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu