Zukan Helez za vijesti.ba

SDP BiH neće prihvatiti da se prvo ide u formiranje Vijeća ministara BiH, a tek onda Vlade FBiH

Ako preskočimo federalni nivo vlasti, s obzirom na Ustav i odluke CIK-a BiH, može se desiti da dugo ne bude formirana izvršna vlast na nivou FBiH. To je velika opasnost i SDP BiH neće prihvatiti da se prvo ide u formiranje Vijeća ministara BiH, a tek onda Vlade FBiH, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez u razgovoru za Vijesti.ba.

Razgovarala: Nevena Ćosić

– Danas je održan sastanak delegacije SDA sa poslanicima Nezavisnog bloka u federalnom Parlamentu. Iz NB su nakon razgovora poručili da će odluku o koaliciji sa SDA donijeti rukovodstvo stranke, te da na današnjem sastanku nije bilo zaključaka, ali da nije uredu izbaciti SDA iz vlasti. Imajući u vidu činjenicu da je NB glasao za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, koji je kadar SDP-a BiH, te da je dio većine na nivou FBiH, kako tumačite najnovije poruke predstavnika NB-a?

HELEZ: Prema informacijama kojima raspolažem, Nezavisni blok je rekao da će podržati budžet na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma FBiH, jer su dio ove parlamentarne većine. Osim toga, učestvovaće u izboru radnih tijela. Na Kolegijumu su bili na strani ove većine. Poznajući SDA, mislim da je to samo priča za javnost ne bi li razbili blok od 52 poslanika u federalnom Parlamentu. Takođe, ne znam kako bi SDA-u pomogao NB, kada imaju dva poslanika u Parlamentu FBiH, a za većinu im je potrebno osam. NB je učestvovao u kantonalnim većinama. Mislim da se radi o priči SDA na razbijanju većine koja je formirana.

Osim toga, simptomatično je da predsjednik NB-a nije bio na tom sastanku. Valjda stranku predstavlja njen predsjednik. Ne znam koliko je validno ono što je nakon sastanka izjavio član NB-a. Moje mišljenje je, dakle, da od tog posla nema ništa.

– U novu godinu BiH je ušla sa neformiranom vlašću na svim nivoima. Prema Vašem mišljenju, šta bi značilo formiranje Vijeća ministara BiH prije nego što se formira vlast na nivou FBiH u punom kapacitetu? Kakve bi to eventualno posljedice moglo imati?

HELEZ: Ne bi bilo dobro da se prvo formira Vijeće ministara BiH, pa onda Vlada FBiH. Prvenstveno se mora uspostaviti zakonodavna vlast u punom kapacitetu na federalnom nivou. To znači da se osim Predstavničkog, mora formirati i Dom naroda FBiH, jer se iz ovog doma delegiraju delegati u državni Dom naroda. Tako da proces ne može ići obrnutim redom, odnosno prvo moramo konstituisati federalni Dom naroda kako bi bio konstituisan državni Dom naroda. Dakle, mora se prvo konstituisati zakonodavna vlast na oba nivoa, pa onda ići na formiranje izvršne vlasti. Svima koji poznaju Ustav BiH to treba da bude jasno i poznato.

– Ipak, iz pojedinih političkih stranaka kažu da se Vijeće ministara BiH treba i može formirati nezavisno od konstituisanja vlasti u FBiH i Doma naroda BiH.

HELEZ: Što se tiče procedure formiranja i imenovanja Vijeća ministara BiH, državni Dom naroda nema ulogu. Međutim, nije dobro da se preskače jedan nivo vlasti. Ako preskočimo federalni nivo vlasti, s obzirom na Ustav i odluke CIK-a BiH, može se desiti da dugo ne bude formirana izvršna vlast na nivou FBiH. To je velika opasnost i SDP BiH neće prihvatiti da se prvo ide u formiranje Vijeća ministara BiH, a tek onda Vlade FBiH.

Znamo da je formirana izvršna vlast u RS. Ako bi se formiralno i Vijeće ministara BiH, Miloradu Dodiku se više ne bi žurilo, kao ni HDZ-u BiH, jer bi u tom slučaju imali svoju izvršnu vlast u starom sazivu na nivou FBiH, a Dodik bi imao svoje ministre u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Kada je Bh. blok u pitanju, ključna stvar kod formiranja Vijeća ministara je prihvatanje NATO puta BiH. To je ključni uslov. Prema mom mišljenju, bitniji je NATO put nego li put u EU, mada su oba bitna. No, kada bih određivao šta mora biti prioritet, to bi bile NATO integracije, s obzirom na geopolitičko okruženje BiH.

– S tim u vezi, da li bi i pod kojim uslovima SDP BiH i Bh. blok participirali u vlasti na nivou BiH?

HELEZ: Jedan od ključnih uslova za ulazak Bh. bloka u izvršnu vlast i Vijeće ministara BiH je, ponavljam, NATO put. Drugi uslov su ukupne evroatlantske integracije, odnosno i EU i NATO pakt. S obzirom na ingerencije državne izvršne vlasti, to su ključna pitanja. Ko prihvati da ova dva procesa budu ubrzana, mi ćemo sa njim u izvršnu vlast.

Oko NATO i EU integracija nema kompromisa. Nas ne zanima Dodikova teza da se čeka na stav Srbije. Srbija je druga država, nezavisna od BiH, kao što je BiH nezavisna od Srbije. Za nas je potpuno jednako kao da neko kaže “ukoliko Moldavija ne bude ušla u NATO, neće ni BiH”. BiH i Srbija nemaju nikakve veze kada je u pitanju NATO put. Odluke se donose potpuno odvojeno i nas ne zanima šta će Srbija uraditi.

Treba podsjetiti da je NATO nedavno imao vojne manerve u Srbiji. E sad, da li kod Dodika preovlađuju ruski interesi, nas to ne zanima. Želim da podsjetim da su ministri iz SNSD-a, čak i sam Dodik, u jednom dijelu puta prema NATO-u dali veliki doprinos približavanju BiH prema ovom vojnom savezu.

– Na nivou FBiH formirana je Predstavnički dom, u kojem Bh. blok predvođen SDP-om ima većinu. No, čeka se na Dom naroda, Vladu FBiH i predsjednštvo FBiH.

HELEZ: Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH. Bilo šta da se desi u Domu naroda FBiH, iz kojeg kreće formiranje izvršne vlasti, to dolazi na potvrđivanje u Predstavnički dom. Ako HDZ i SDA nemaju većinu u Predstavničkom domu, džaba predlažu kandidate, jer će to uvijek pasti u Predstavničkom domu, ako tu nemaju većinu. Takođe, Bh. blok će imati većinu u ova doma federalnog Parlamenta, prilikom formiranja. Ne znam ko bi drugi mogao formirati vlast na nivou FBiH, osim Bh. bloka. Nijedan zakon ne bi mogao imati prohodnost, niti bi se mogla formirati izvršna vlast bez Bh. bloka i stranaka okupljenih oko njega. Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma biće potvrđena ta većina prilikom usvajanja budžeta.

– Za sutra su planirane dvije sjednice – nastavak konstituirajuće, a potom i prva vanredna na čijem dnevnom redu je budžet FBiH za 2019. godinu. Kakva su Vam očekivanja? Hoće li biti kvoruma za rad? Očekujete li prisustvo SDA i HDZ-a BiH?

HELEZ: Mislim da će postojati kvorum i većina za usvajanje budžeta. Potpuno je nebitno da li će poslanici SDA i HDZ-a BiH. Volio bih da na sjednici budu prisutni svi poslanici koji su od gražana dobili mandat na oktobarskim izborima, te da odlučuju o budžetu i daju svoje prijedloge, jer bi budžet bio sadržajniji i sa više ideja.
Neusvajanje budžeta znači blokadu isplata različitim ranjivim kategorijama, poput ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera, civilnih žrtava rata i slično. Mnogo ljudi će ostati bez primanja ukoliko budžet ne bude usvojen. Nisam siguran da SDA i HDZ BiH sutra neće doći i podržati budžet. Ukoliko pak ne dođu, to je prema mom mišljenju, sa njihovog stanovišta, van pameti.

– Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je, u kontekstu formiranja vlasti, kazao kako mu je “utrnula ruka koja je pružena Bh. bloku”. Kako tumačite ovu poruku?
HELEZ: Želim javno pitati Bakira Izetbegovića: Da li mu je utrnula ona korumpirana ili ona kriminalna ruka? Zbog toga što mu je jedna ruka korumpirana, a jedna kriminalna, mi ne želimo nijednu ruku od njega. Kada govorim o Bakiru Izetbegoviću, svakako mislim da je on personifikacija SDA i svega što su uradili proteklih više od 20 godina – počev od uništenja privrede, zatim debakla u povratku izbjeglih i raseljenih lica, jer su njihovi ministri uvijek bili zaduženi za ovaj segment…

Uvijek su iz tih procesa jači i bogatiji izlazili kadrovi SDA, a narod je bio sve siromašniji. Zato javno pitam Izetbegovića da li nam je pružio kriminalnu ili korumpiranu ruku? Nijednu od njega ne želimo prihvatiti u ovakvim okolnostima.

– Izetbegović je poručio i kako će praviti vlast sa drugim strankama. Kako komentarišete ovaj stav i da li bi to značilo i neku prekompoziciju u kantonima?

HELEZ: Danas je u politici sve moguće. Otkako sam u političkim procesima, nagledao sam se svega i svačega. Ne bi me iznenadilo da oni to kupe, kao što su radili na izborima, kao što su plaćali glasače… Ne bi me iznenadilo da naprave neku tijesnu većinu, mada mislim da ne znam čovjeka od ovih koji su izabrani na bilo kojem nivou koji bi imao hrabrosti u ovom trenutku prodati se za nekakav novac SDA-u, pa da obori sve što je do sada uspostavljeno i da napravi neku većinu sa SDA. Ubjeđen sam da je to jako teško.

Ne znam ko bi od ovih iskočio, pogotovo što na federalnom nivou u Predstavničkom domu SDA-u i HDZ-u BiH za većinu nedostaje, čini mi se, osam poslanika. To znači da bi najmanje dvije stranke iz ove većine morale da pređu u taj blok, odnosno u savez sa SDA i HDZ-om i da naprave većinu na nivou FBiH.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na kantonalnom nivou, mislim da je proces krenuo dobro i prilično stabilno. Vidjećemo kako će ići. Ne želim reći kako su super ministri prije nego što oni pokažu neke rezultate.

(Vijesti.ba)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu