Segmedina Srna-Bajramović

SDP BiH je uvijek bio i bit će na strani radnika, radničke klase i penzionera

Prema saznanjima Socijaldemokratske partije BiH i njenih zastupnika, Vlada FBiH uskoro planira usvojiti Prijedlog izmjena Zakona o PIO/MIO. S tim u vezi, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja SDP BiH u Domu naroda FBiH Segemdina Srna-Bajramović ponudila je, u okviru iste procedure, inicijativu za poboljšanje zakona sa konkretnim amandmanima, kojima bi se popravili negativni efekti koji su u međuvremenu nastali kao rezultat lošeg iskustva iz same prakse implementacije postojećeg zakona.

“Svima nam je poznato da je primjena ovako lošeg zakonskog rješenja imala za posljedicu kombinaciju nepravde, neustavnosti, nelogičnosti i neprincipijelnosti prema sadašnjim i budućim penzionerima, pa i ovom cjelokupnom osjetljivom segmentu bh društva.

Konkretne amandmane SDP BiH će ponuditi na one odredbe koje nejasno definišu računanje ratnog staža u smislu ostvarenja starosne penzije, (član 40), te korekciju nepravde u smislu podizanja vrijednosti ratnog staža sa 0,5 na 1, (član 44 stav 5), te one odredbe zakona koje tretiraju uključenje prosječne plate u realnom sektoru kao osnovu za izračun vrijednosti boda kako bi se ispravila sadašnja kontaminacija prosječne plate nastala na osnovu javnog sektora.

Bitno je napomenuti da zbog ratnih dejstava i mnoge uništene dokumentacije, u fabrikama ne postoji evidencija o uplaćenim doprinosima te je nedopustivo da radnici- budući penzioneri zbog toga snose štetene posljedice smanjivanjem vrijednosti boda (član 46 stav 1 i 8).

Kako se u praksi pokazalo, član 116. Zakona o PIO-u je diskriminirajući u odnosu na one penzionere koji ne mogu i nisu u situaciji da budu izabrani na javne funkcije i nadzorne odbore, te smo iz navedenog razloga i predložili izmjene zakona kojim se navedena odredba briše. Radi se o situaciji koja je RS već presuđena kao neustavna, jer se penzija tretira kao stečeno imovinsko pravo.

Također, SDP BiH će predložiti i brisanje člana 144, 145. i 146. koji su sa aspekta materije koju uređuju apsolutno društveno kontradiktorni, neosnovano kažnjavaju prijevremeni odlazak u penziju po dva osnova, posebno boraca, iako je jasno kako je bodovni sistem valorizacija stvarnog stanja. Pored navedene nelogičnosti, imamo i drugu u kojoj se stimuliše ostanak na poslu i pored ispunjenih uslova za penziju što je u suprotnosti sa objektivnim društvenim stanjem tj. nezaposlenosti mladih definisan u Reformskoj agendi.

Ukoliko aktuelna Vlada FBiH i njeni koalicioni partneri u zakonskoj proceduri odbiju amandmane SDP-a, biće svima jasno ko je na strani radnika, penzionera i građana ove države, a ko radi isključivo na ličnom bogaćenju, bogaćenju tajkuna, te pljački ovih već dovoljno osiromašenih kategorija stanovništva.

SDP BiH je uvijek bio i bit će na strani radnika, radničke klase i penzionera, koji su svojim dugogodišnjim radom gradili i izgradili ovu državu. Radnici i penzioneri nisu zaslužili da budu dovedeni u stadij siromaštva, neimaštine te osjećaja zapostavljenosti i bezvrijednosti u društvu, do kojeg ih je dovela najgora vlasti u državi i Federaciji otkako postoji ovako državno uređenje”, navodi se u inicijativi Segmedine Srne-Bajramović

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.