Nermin Nikšić za Face TV

SDP BiH je opredijeljen za zajednički nastup građanskih stranaka

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da najviše šansi da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH te partije ima Denis Bećirović, i ukoliko se on kandidira na izborima u oktobru, „on će i pobijediti.“

„Od svih nas, Bećirović definitivno ima najveći rejting po anketama koje se provode“, rekao je Nikšić na Face TV, dodajući da bi Bećirović sigurno bio i dobar član Predsjedništva BiH.

Govoreći o kandidaturi Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, kojeg je SDP ranije pozvao da se povuče, te da se stranke ljevice okupe oko zajedničkog kandidata, Nikšić je rekao da SDP neće dovoditi u pitanje legitimitet Komšićeve kandidature ako on ne odustane od nakane da bude kandidat za Predsjedništvo, ali je rekao da će SDP ponuditi bošnjačkog kandidata za Predsjedništvo, prenosi Patria.

„Pobijedit će i Denis Bećirović i Željko Komšić“, rekao je Nikšić, dodajući da je ipak Komšić samoinicijativno najavio svoju kandidaturu, nakon čega je pozvao ostale za pregovarački stol.

Nikšić smatra da nije važno pobijediti samo HDZ BiH, već i SDA i SNSD. Osim toga, istakao je, koliko god je važno pobijediti za člana Predsjedništva BiH, „još je važnije imati većinu u Parlamentu.“

Nikšić je rekao da ta partija neće imati kandidata za člana Predsjedništva iz Republike Srpske, kao bi otklonili svaku sumnju da imaju dogovor sa bilo kojom političkom opcijom iz tog bh. entiteta. Dodao je da on ne vidi preveliku razliku između Dodika i Ivanića, kada je u pitanju odnos prema državi Bosni i Hercegovini. Najavio je da će SDP BiH dati podršku u RS-u onoj političkoj opciji koja bude spremna otvoreno govoriti o suverenitetu Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti svih njenih građana.

Za narednu sedmicu Nikšić je najavio nove pregovore stranaka ljevice, koje bi trebale zajedno izaći na izborima u oktobru. Rekao je da on preferira zajedničke liste ljevice na predstojećim izborima, ali je dodao da je jedna od opcija i ta da ljevica ima odvojene liste, ali s predizbornom i postizbornom koalicijom.

Nikšić je odbacio bilo kakav utjecaj na njega bivšeg predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, kao i bilo kakav netransparentan donos između bivšeg direktora Elektroprivrede BiH i člana SDP-a Elvedina Grabovice, pozivajući predsjednika DF-a Komšića da, kako je naveo, prestane kriminalizirati članove SDP-a, te da eventualne nepravilnosti za koje ima saznanja prijavi nadležnim organima. On je DF također pozvao da napusti vlast u Unsko-sanskom kantonu, kako bi se ispunilo obećanje da ljevica u ovom trenutku neće ulaziti u koaliciju sa nacionalnim strankama, piše Patria.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.