Sjednica 23. januara

SDP BiH i DF zakazali vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama

Nakon što se rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH oglušilo na zahtjeve za sazivanjem vanredne sjednice, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF) samo si uputili parlamentarcima poziv na sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za utorak (23. januar) sa početkom u 12 sati.

Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) oglušio se na zahtjeve SDP-a i DF-a odbijajući u predviđenom poslovničkom roku sazvati sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti. O ovom problemu nisu se izjašnjavali ni zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) i Vesna Švancer (SBB).

Opozicione stranke prošle sedmice uputile su sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Steli Ibrović zahtjev u kojem traže da ona u skladu sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazove sjednicu. Međutim, ni Ibrović nije željela zakazati sjednicu.

Predloženi zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.