SDP BiH
Zatražena aktivnija uloga međunarodne zajednice

SDP BiH i DF usvojili Deklaraciju o Mostaru

Saradnja između SDP-a i DF-a dogovorena na vrhu obje stranke počela se ostvarivati i na nižim stranačkim nivoima, tako je u Mostaru održana prva zajednička sjednica Gradskih odbora SDP-a BiH i Demokratske fronte.

Na konferenciji za medije upriličenoj prije sjednice Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar kazao je da je njihov osnovni cilj napraviti pravednije i bolje bh. društvo, oslobođeno od raznih nacionalizama, podjela, isključivosti i segregacija.

“Na tom putu pozivamo i sve ostale lijevo orijentisane i građanske stranke i partije, nezavisne intelektualce i nevladine organizacije da nam se pridruže”, kazao je Zagorčić.

Mahmut Trčalo, predsjednik mostarske gradske organizacije Demokratske fronte kazao je da je cilj večerašnjeg sastanka usvajanje Deklaracije o Gradu Mostaru.
Deklaracija treba da još jednom podcrta kakav Mostar žele ove dvije stranke, jedinstveni grad, koji će svima garantovati jednake šanse i sigurnost…

“Osim Deklaracije, usvojit ćemo poslovnik o zajedničkom radu, kao i izabrati koordinaciono tijelo koje će imati zadatak da između sjednica gradskih odbora SDP-a i DF-a vrši analizu političke situacije, stanja u gradu i državi. To tijelo će brojati šest ljudi, po troje iz jedne i druge stranke”, najavio je Trčalo.

Trčalo je kazao kakoje ovo samo nastavak saradnje dvije političke opcije, kako su do sada organizirali cijeli niz javnih događaja te prvi uputili zahtjev u parlamentarnu proceduru za rješenje izbornog pitanja Grada Mostara.

“Želja je da ova saradnja poluči što boljim rezultatima na izborima 2018. godine, a naravno da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da iniciramo održavanje i lokalnih izbora, svjesni težine situacije i neodržavanja izbora već devet godina”, kazao je Trčalo.

Zagorčić je naveo cijeli niz problema s kojima se susreću građani Mostara od nerada komunalnih preduzeća, do pokušaja da gradonačelnik nezakonito prenese ovlasti sa Gradskog vijeća na kantonalnu skupštinu.

“Dosta je ovakve situacije, ove političke konfuzije i ucijene vlasti prema građanima Mostara. Mi ćemo u narednom periodu, možda čak i večeras donijeti zaključke u kojima ćemo tražiti od međunarodne zajednice aktivnije učešće u rješavanju problema”, precizirao je Edin Zagorčić.

Kazano je da će biti i razgovora o zajedničkim listama za naredne izbore, ali da će sve zavisiti od razgovora u narednom periodu.

klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu