Press Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH

SDP-a traži da se u dnevni red sjednice Parlamenta uvrsti Prijedlog zakona o minimalnoj plaći FBiH

Klub SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH podnio je prijedlog za uvrštavanje Prijedloga zakona o minimalnoj plati FBiH na pestu sjednicu tog doma na kojoj će biti razmatrani Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić podsjetio je da je u aprilu usvojen zaključak da se ovi zakoni neće tretirati bez Zakona o minimalnoj plaći.

“Nažalost, mi danas na dnevnom redu imamo ova dva zakona, a Zakon o minimalnoj plati nismo imali. Radnički standard je loš, a iz BiH ne odlaze samo oni koji nemaju posao već i oni koji imaju ali ne mogu izdržavati sebe i svoju porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ljudi ne mogu sa aktuelnim platama da žive normalan život. Nemoguće je sa minimalnom plaćom živjeti u BiH. Danas poslodavac može isplatiti plaću od 100 KM jer su prestali važiti kolektivni ugovori”, kazao je Mašić.

Klub SDP BiH smatra da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta zakona zajedno sa zakonom o porezu na dohodak i doprinosima.

“Prvi cilj je da radnici dobiju više, a poslodvaci porezno rasterećenje na osnovu kojeg će moći povećati plaću i otvoriti radna mjesta. Privreda mora otvarati radna mjesta ali to mora ići uz adekvatnu zaštitu radnika. Zakon o minimalnoj plaći predviđa da u prvoj godini minimalna plaća bude 55% prosječne plaće, u drugoj 60%, a u trećoj da Vlada reguliše i povećava minimalnu plaću”, pojašnjavaju iz SDP-a.

Time bi minimalna plaća mogla iznositi i više od 800 KM.

“Nama zbog loših iskustava treba zakonska garancija da će se efekti poreske reforme završiti upravo na povećavanju ovih minimalnih plaća koje su zaista mizerne, a ne u skupocjenim vilama.

Rast će i prosječna plaća nakon rasta minimalne plaće. Mi u SDP-u smo uvjereni da je pitanje povećanja minimalnih plaća jedno od temeljnih prioriteta. Insistirat ćemo da se u set ovih zakona koji su predloženi da se tretira i Zakon o minimalnoj plaći. Danas ćemo vidjeti koliko je kome stalo da raste standard radnika i građana”, kazao je Mašić.

Klub SDP-a je polovinom juna uputio u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plaći, te smatraju da su se stekli svi poslovnički uslovi za razmatranje tog zakona na sjednici PD PFBiH.

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje:


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu