Edin Delić za Kameleon:

SDA u Lukavcu u ovom trenutku je stranka kojoj ne vjeruje ni njeno članstvo, a ni građani

Od samog početka mandata na mjestu načelnika Lukavca, Edin Delić se bori sa svojim političkim suparnicima koji putem općinskog vijeća pokušavaju opstruirati rad i evidentni napredak.

Tim povodom razgovarali smo sa načelnikom Delićem koji je ekskluzivno za Kameleon otkrio na čemu se to radilo u protekloj godini i kakvim se to se igrama politički protivnici bave.

Gospodine Delić, kakvo ste stanje zatekli, sa čime ste se od starta morali boriti?

Poprilično je haotično stanje bilo što se tiče obaveza Općine i stanja funkcioniranja infrastrukture. Mislim da je Lukavac jedna od najzapuštenijih općina. Ovo je općina gdje se građanima prodaje pitka voda, ona koja to NIJE, komunalna i cestovna infrastruktura jako loše funkcionira. Gubici vode su preko 45%, a tek mali je dio ulica koje imaju uredno vodosnabdijevanje ili odvod otpadnih voda. Zatekao sam neplaćenih faktura u iznosu od 1,2 miliona KM, neplaćenih računa za volontere gotovo pola miliona KM, zatim, zatekao sam presudu po tužbi kantonalne vlade protiv Općine Lukavac 1,7 miliona KM. Jednostavno, u momentu kada sam došao, izgledalo je kao da se nebo obrušilo.

U prva tri mjeseca ove godine bili ste bez budžeta i u velikim problemima zbog obilnih padavina, od marta kako je usvojen, šta ste od projekata sve realizovali i na kojima se trenutno radi?

Kako je budžet otkočen, uspjeli smo realizovati nekoliko značajnih projekata. Krenuli smo sa saniranjem cestovne infrastrukture, pokrenuli smo tri značajna projekta na vodovodu u mjesnim zajednicama. Radimo na pripremi izrade projektno-tehničke dokumentacije za drugi niz projekata. Uradili smo pružni prelaz, mostove, dok trenutno razgovaramo vrši se rekonstrukcija zgrade Općine. Radimo na jednoj temeljitoj reformi u ovoj prvoj godini dana primarni fokus je bio da profunkcionira opštinska administracija. Obično kažem da je u momentu kada sam došao funkcionirala sa nekih deset procenata kapaciteta. To polako podižemo. Realno govoreći daleko smo mi od te „zelene grade“ na kojoj bismo rekli da je stanje dobro. Mladi odlaze, i povodom tog problema pokrenuli smo niz aktivnosti da stvorimo ambijent za povećanje zaposlenosti. U ovom trenutku imamo izdatih urbanističkih dokumenata za 30 industrijskih objekata. Neki od njih su mali, hale ili magacini, a imamo i nekoliko značajnih projekata investitora gdje očekujemo par stotina radnih mjesta. Dakle, stvari su krenule. Možemo reći da bi bila dobra dijagnoza – problema je mnogo, stanje nije dobro, ali stvari su krenule na bolje.

Svjedoci smo medijskih pisanja i pokušaja diskreditovanja Vašeg rada. Zbog čega to sve pokušavaju?

Ima više mogućih interpretacija toga stanja. Prvo je percepcija ljudi da su Općinsko vijeće i Skupština jednako, da je Vlada i načelnik, izvršna vlast jednako. Jedan dio vijećnika ne razumije da je odnos izvršne vlasti na lokalnom nivou znatno drugačiji. Načelnici se biraju direktno, dok Vladu biraju skupštinska tijela. Ovlaštenja i nadležnosti, pa i odgovornost načelnika su znatno veća nego ovlaštenja Vlada i premijera. U tom smislu očekivanje da načelnik sluša diktat većine ruku u OV je nešto što nije realno. Sa druge strane SDA koja je zadnjih najmanje 12 godina imala apsolutnu vlast, apsolutnu kontrolu na svim procesima u Lukavcu, gdje niste mogli postaviti reklamni stub bez aminovanja iz ove stranke, jednostavno se ne mogu pomiriti sa činjenicom da nemaju više načelnika. Mi smo mali grad i možemo jedni druge demantovati, ali evo i građani više znaju da je početkom svake sjednice OV tražen moj opoziv, da me se smijeni. Zbog toga imam veliki otpor iz Komunalnog preduzeća, iz Doma zdravlja, javnih ustanova gdje se direktori sa mnom pokušavaju obračunati preko OV. Kada pogledate to je jedna nenormalna situacija, ali ono što je normalno je što to građani jako dobro vide.

Mnogi građani ne znaju šta je opoziv kojeg SDA i koalicioni partneri zahtijevaju. Na koji način funkcioniše?

Ako većina u OV izglasa to što zovu opoziv, to je u stvari inicijativa za opoziv. Vijeće ne može smijeniti načelnika. Mogu pokrenuti inicijativu koja dalje ide Centralnoj izbornoj komisiji koja onda raspisuje referendum. Na referendumu kojeg građani potpisuju nužno je da 51% glasa za opoziv da bi došlo do moje smjene. Da su sigurni da će do toga doći, uvjeren sam da bi do sada i imali inicijativu. Spreman sam da ukoliko i dođe do smjene da se ponovo kandidiram, a onda bi me i na izborima morali pobijediti. Mislim da to neće biti lako. Stranka demokratske akcije u ovom trenutku nije stranka kojoj vjeruje ni njeno članstvo, niti stranka kojoj vjeruju građani. Da iza mene stoji neuspjeh, da stoji nešto što bi dalo razlog za smjenu, onda bi to bila druga priča.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu