Nermin Nikšić za vijesti.ba

SDA, SNSD i HDZ po pitanju formiranja vlasti ucjenjuju jedni druge

Gost najnovijeg video intervjua na portalu Vijesti.ba je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

U razgovoru za Vijesti.ba Nikšić govori o procesu (ne)formiranja vlasti, blokadama, NATO putu, rezultatima aktuelne vlasti, politici Bakira Izetbegovića i SDA, savezu Dragana Čovića i Milorada Dodika, ideji “fildžan države“..

– SDA, HDZ i SNSD imaju potrebnu većinu da naprave Vijeće ministara … Očito je da i na tom nivou počinju ucjenjivati jedni druge, svakako SDA, s pravom, traži Akcioni plan, s druge strane SNSD ne pomišlja na to pod cijenu da nema Vijeća ministara, s treće strane HDZ kaže da bi bila Federalna vlada treba Izborni zakon, kaže između ostalog Nikšić i najavljuje nastavak agonije.

Kaže i kako će sve što bude u interesu evropskog i NATO puta BiH, sve što bude u interesu građana BiH, bez obzira što nije dio parlamentarne većne, biti podržano od SDP-a.

Nikšić je odgovorio i koga smatra krivim za čvrst savez Dodika i Čovića, kakva je uloga “političkog Sarajeva” te gdje nas je dovela politika “tuk na utuk”.

Otkriva i zašto se po njegovom mišljenju stiče utisak da baš ni SDA ne bi imala nešto puno protiv podjele države, ali i govori o tome zašto SDP nije htio biti šegrt strankama pobjednicama izbora, ali i ko to jeste.

Nikšić je govorio i o odnosima sa DF-om, formaliziranju Bh. bloka, pripremama za lokalne i naredne Opće izbore, odnosima unutar SDP-a, ali i novom pokretu na čijem je čelu bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.