KO SDP SBK

SDA sistematski uništava zdravstvo u Bugojnu i Bosni i Hercegovini

Jučer je u Travniku održana proširena sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, na kojoj su dominirale dvije teme – trenutna epidemiološka situacija na nivou Srednjobosanskog kantona i pripreme za predstojeće Lokalne izbore u novembru.

Izuzetno teška epidemiološka situacija na nivou više općina Srednjobosanskog kantona, koja je kulminirala proteklih par sedmica, zahtijeva mnogo veću angažiranost i lokalnih i kantonalnih vlasti, kako na suzbijanju Korona virusa i pomoći zdravstvu, tako i na pomoći u svim ostalim segmentima društva – od obrazovanja do privrede. Neophodno je primjenu postojećih mjera zaštite i prevencije propisanih od strane federalnog Kriznog štaba pooštriti, a nikako se ponašati nonšalantno i kao da epidemija ne postoji, kako se ponaša trenutno Vlada Srednjobosanskog kantona, na čelu s premijerom, Tahirom Lendom.

Posebno teška situacija je u Bugojnu. Korona virus odnosi živote, a zdravstveni sistem je potpuno urušen, prvenstveno nesposobnošću i nebrigom formalne i stvarne uprave nad zdravstvom u Bugojnu. Nepotizam i korupcija, te nebriga za zdravstvene radnike i pacijente Bolnice u Bugojnu, otjerala su većinu kvalitetnih medicinskih kadrova, a i oni što su ostali nemaju ni osnovnih uvjeta za normalan rad u uvjetima epidemije. Štaviše, da apsurd bude veći, jedni bugojanski epidemilog nije uopće član Kriznog štaba u Bugojnu. Na žalost, ovako ponašanje odnijelo je i veliki broj ljudskih života, čak i cijelih porodica.

Svi napori zastupnika SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona da se stanje u zdravstvu barem malo popravi dočekani su ismijavanjem od strane vladajuće SDA-HDZ koalicije i njihovom ocjenom da se radi o populizmu. To što Kanton ima 11 respiratora koji nisu u funkciji, što je skupo platio  opremu za testiranje koja već 2 mjeseca stoji u skladištu, što je svih pet bolnica pretvoreno u Kovid bolnice i što u njima nema dovoljno kreveta za sve oboljele, što nemamo dovoljno medicinskih radnika i medicinske opreme, za njih je normalno i o tome se ne smije ni pričati. Bitno je da svi redovno peremo ruke i držimo razmak od 2 metra, valjda da bismo što manje međusobno pričali o stvarnom stanju u Srednjobosanskom kantonu.