Oslobođenje

SDA ruši načelnika Općine Lukavac

Opoziv lukavačkog načelnika Edina Delića, koji je u lokalnim medijima najavljen za narednu sjednicu Općinskog vijeća, a koji je, navodno, pripremila SDA sa svojim koalicionim partnerima, neće se desiti. Ovu najavu, koja je sasvim očekivana s obzirom na složene odnose unutar lukavačke političke scene, opovrgnuo je predsjednik Kluba SDA u OV-u Lukavac Ermin Jusufović. Iako, kako je kazao, saradnje sa načelnikom iz SDP- a praktično nema, odluka o opozivu bila bi ishitrena, te SDA o tome uopšte ne razmišlja.

S druge strane, lukavački načelnik Edin Delić uopšte nije iznenađen ovakvom odlukom i ubijeđen je da je ovaj potez SDA izvjestan, te da je to kulminacija politike koju SDA vodi nakon što je izgubila poziciju lukavačkog načelnika.

–        SDA je to najavljivala mjesecima i o tome se govori i na tome se radi od kraja izbora. Sve opstrukcije su bile priprema za opoziv. Pokušaj blokade budžeta, aktiviranje presuda, zatim neizglasavanje budžeta, sve to je trebalo stvoriti ambijent neodrživosti Općine sa novim načelnikom. Ja znam da postoji ta odluka, ali da bi je proveli, moraju biti sigurni da će im proći, pa sad obilaze teren i sakupljaju glasove, ustvrdio je načelnik Delić.

Političke igre u Lukavcu ne prestaju od izbora. Većinu u Općinskom vijeću drži SDA sa svojim koalicionim partnerima, nasuprot načelnika koji je iz SDP-a. U OV-u Lukavac većinu čini 17 vijećnika iz dvije stranke i pripadnika nacionalnih manjina,  dok načelnik ima podršku najmanje devet vijećnika. Ovakva raspodjela moći osigurala bi prolazak takve inicijative, međutim, u ovom trenutku SDA, kako je to ranije i kazao Jusufović, nije spremna za nju iako postoje realni razlozi zbog kojih bi načelnik trebao otići.

–    Budžet koji sam ja donio je budžet koji je u nacrtu imao i moj prethodnik, a koji je bio iz SDA. Ništa ne stoji u Općini, ništa nije kompromitovano ovim budžetom i mojim odlukama, budžet je stabilan, gradi se kao nikad dosad i ništa ne bi opravdalo moj opoziv, poručio je Delić.

Podsjećamo, načelnik je donio budžet nakon što se u Vijeću nije mogao usuglasiti konačan tekst budžeta, s obzirom na to da je SDA na svakoj sjednici zatrpavala proces sa desetinama amandmana, koji su garantovali samo neodrživ budžet. Zbog čega im se nije svidio nacrt budžeta koji je njihov stranački kolega ranije ponudio, ostaje nejasno.

Radi razjašnjenja cijelog postupka opoziva, kazat ćemo i to da bi u tom slučaju u Lukavcu bila provedena praktično dva referenduma. Prvi referendum bi uslijedio nakon eventualne odluke većine u Vijeću da se smijeni načelnik. Tu bi odluku morali potvrditi i građani na referendumu, na kojem bi se izjasnili da li su ili nisu za opoziv načelnika.

Ukoliko bi bili za, onda bi se u Lukavcu ponovo birao načelnik.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu