SDA-ov patriotizam u Mostaru se sveo na banderu i zastavu na Fortici

Teze kako bi “probosanske snage” trebale kao dio jednog zajedničkog bloka izaći na izbore u Mostaru sve su glasnije, a stvar bi se mogla lomiti na Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH i Našoj stranci. Komentar tih ideja dobili smo od predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića.
“SDA je u Mostaru već dvije decenije u bloku sa HDZ-om. Sa njima su sami ugovorili ‘paket aranžman’ za Mostar uz obećanje da će raditi na uvođenju ‘legitimnih’ etničkih predstavnika, odnosno treće izborne jedinice. SDA je dva puta izabrala Bešlića za gradonačelnika i čitavo je vrijeme od rata do danas zajedno sa HDZ-om u vlasti. Nakon njihove decenijske ljubavi jedino SDA može biti toliko licemjerna da se sjete da ima još stranaka i još da pozivaju na zajednički nastup. Osovina SDA-HDZ suvereno vlada gradom i apsolutno su odgovorni za stanje u kojem se nalazi Mostar”, kaže na početku Nikšić.

SDA i HDZ su za 25 godina ojadili Mostarce i Bošnjake i Hrvate i Srbe gaseći Aluminij, FDM, Žitopromet, Soko, Rudnik, Hepok, Tekstilnu industriju i sigurno se nisam sjetio sve nabrojati, dodaje.

“Za nas SDA i HDZ nemaju nikakve veze s Bošnjacima i Hrvatima, nego s lopovlukom i nacionalizmom koji pokrivaju lažnom brigom za narode. Građani i narodi Mostara, kao i Bosne i Hercegovine nisu ni slični nacionalnim strankama i njihovim politikama. Zato mi s tim strankama ne želimo nikakvu suradnju. Naprotiv, želimo građane Mostara osloboditi vlasti ove dvije stranke i stvarati tolerantan, otvoren i evropski grad koji će spajati ljude i ostvarivati napredak na svim poljima”, pojasnio je

Krajnje je vrijeme i da razbijemo famu oko toga šta znači biti probosanski, nastavlja, to mora da znači zalagati se za državu građana, Bosanaca i Hercegovaca.

“SDA se zalaže za tzv. ‘legitimne’ etničke principe, što je antibosanski, anticivilizacijski koncept u kojem se pretpostavlja da postoje nelegitimni građani. Nas takav koncept ne zanima. Probosanske stranke moraju da rade na ljudskim pravima, smanjenju siromaštva, izgradnji Mostara, većim radničkim pravima i penzijama Mostaraca, Bosanaca i Hercegovaca. Mostar je danas pod vlasti SDA i HDZ grad u kojem se krše ljudska prava, grad obespravljenih ljudi, lošeg života građana. To je grad u kojem i onda kada se nešto gradi to rade njihove probrane elite, sada već multimilionera, koji su upravo na bezakonju i otimanju najviše profitirali”, kazao je on.

Probosanski ne može da znači otvaranje Čovićevog neustavnog separatističkog kabineta u Mostaru, dodaje, za koji je u Predsjedništvu glasao i podržao ga Izetbegović.

“Sa druge strane SDA-ov patriotizam u Mostaru se sveo na banderu i zastavu na Fortici, koju ‘svečano otvaraju’, dok se jedan Univerzitet Džemal Bijedić faktički polako zatvara, urušava, gase se odsjeci, odlaze najveći stručnjaci. Ukidaju se i odjeljenja u školama jer građani, branitelji, stručnjaci, mladi Mostara odlaze pod zastavu Njemačke, Švedske, Norveške i drugih zemalja jer njihove sudbine, njihov grad i njihove novce iz budžeta dijeli par tajkuna i onih oko njih dovoljno ‘sretnih’ da im bace koju mrvicu”, smatra on.

Mi jesmo za probosanskohercegovački blok onih koji žele da daju glas i moć građanima Mostara po prvi put, nastavio je, a ne sa onim koji kroz koncept “legitimnih” predstavnika faktički pristaju na tri izborne jedinice, praktično na podjelu zemlje, a onda nas pozivaju da kao zajedno branimo Mostar koji su oni već predali.

“Neka oni nastave u svom probudžetskom bloku sa HDZ-om, a mi ćemo sa našim partnerima praviti ne samo blok, nego vjerujem i pokret za njihovu smjenu i uspostavu vladavine građana”, zaključio je Nermin Nikšić za Klix.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu