Segmedina Srna-Bajramović

SDA-ov bivši ministar finansija Kozadra zna kako je nastao budžetski deficit Kantona Sarajevo

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, nedavno je na sjednici ove Skupštine, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću poručila da bi bilo bolje da za aktuelni budžetski deficit Kantona ne krivi kadrove SDP-a u pretprošlom sazivu Vlade KS.

„Svaki put, kada “uvaženom premijeru” ponestane kreativnosti u odbrani rezultata ne/rada vlade, on posegne za pričom o naslijeđenom deficitu, pa je to jedanput 90 miliona, drugi put 120 miliona, a nedavno, i cijelih 130 miliona KM.

Predlažem da jednom zauvijek na premijerovu priču opšte prakse stavimo tačku na i, tako što će ubuduće sa nama u Skupštini kao zastupnik sjediti Muhamed Kozadra, ministar finansija u periodu 2009-2014. godina, a koji je tretiran i u odgovoru na moje zastupničko pitanje iz 2015. godine. Dakle, pet budžetskih godina zaredom, kreator i zasigurno najodgovorniji dužnosnik ovog finansijskog dokumenta je bivši ministar Kozadra.


Dalje, a to vidite i iz odgovora na moje pitanje, u prvoj godini mandata SDP-ove vlade, naslijeđeni deficit je u 2011. godini smanjen za oko 12. miliona KM. Naravno, računski je tačno da je deficit u 2012. godini bio veći u odnosu na prethodnu godinu za cca 60. miliona, ali dobro bi bilo da Kozadra objasni kako je nastalo tih 60. miliona KM deficita.

Samo istine radi, ja bih gospodina Kozadru podsjetila da nam kaže da li je visina tog deficita u neizvršenju finansijskih transakcija, kao što su prodaja jedne zgrade studentskih domova u Nedžarićima Ministarstvu sigurnosti BiH (cca 35. mil.), zgrade hotela Nacional hotelu Evropa (cca 7. mil.), kao i još nekih nerealizovanih, a u budžet unesenih kao prihod, finansijskih transakcija. Zatim bi bilo dobro da nam bivši ministar, kao autor Budžeta za 2013. godinu, kaže zašto je deficit za tu godinu iznosio.cca 120 miliona KM.


Neka Kozadra ne pomisli da je ovaj prijedlog usmjeren protiv njega lično, ali sigurna sam da bi puno pomogao njegovom stranačkom kolegi, nekad zastupniku SDA u ovom periodu, a danas premijeru, da sa pozicije struke dobije odgovore, kako sebi ne bi uzimao pravo da ih sam kreira, kao što to radi i u drugim oblastima.

Na kraju, ako ova Skupština ne prihvati ovaj prijedlog, tražim, radi istine i prestanka svjesnog obmanjivanja javnosti, da donesemo odluku o vanrednoj reviziji Budžeta Kantona za period 2008-2014. godina od strane Ureda za revoziju Budžeta FBiH“, navodi Srna-Bajramović, koja je 2015. godine uputila inicijativu vezanu za informaciju o budžetskom deficitu Kantona Sarajevo, a koju možete pogledati na sljedećem linku:

http://skupstina.ks.gov.ba/pitanja/inicijativa-prema-ministarstvu-finansija-vezano-za-budzetski-deficit


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu