Predsjedništvo SDP BiH

SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici dalo punu podršku kooridiniranom djelovanju Bosanskohercegovačkog bloka, vezano za formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Odlučnost bloka po pitanju definiranja jasnih principa koji se tiču rješavanja konkretnih životnih pitanja građana kao uslova za pregovaranje o uspostavi vlasti je ocijenjena kao značajan iskorak na političkoj sceni, neovisno o tome hoće li Bosanskohercegovački blok učestvovati u vlasti.

Još jedanput je ponovoljen stav da odgovornost za formiranje vlasti leži na relativnim pobjednicima izbora. Istovremeno, SDP, u okviru Bosanskohercegovačkog bloka, ostaje opredijeljen za dogovaranje o uspostavi vlasti u sredinama u kojima je to moguće bez nacionalnih stranaka.

Na sjednici je iskazano zadovoljstvo jedinstvom šireg bloka stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prilikom izbora novog Predsjedavajućeg ovog Doma. Ovaj korak predstavlja dokaz da je i na višim nivoima moguće stabilno, sinhronizovano i principijelo djelovanje stranaka sa kojim Bosanskohercegovački blok trenutno dogovara uspostavu vlasti u kantonima.

Na sjednici je pozdravljena i ocjena generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Predsjedništvo SDP BiH je konstatovalo još jedan kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu