Almir Babajić za portal 072.info

SDA neće uspjeti vratiti gradonačelničku poziciju u Zenici

Od kada ste u politici i koji su bili primarni ciljevi koje ste sebi postavili kada ste se odlučili baviti politikom?

Prije 20 godina sam se učlanio u partiju (SDP) u kojoj sam i danas a u kojoj ću i završitit svoju političku karijeru. Mijenjanje „stranačkih dresova“ za mene  nije dobar način bavljenja politikom. Spadam u red onih koji politiku vide kao  zanimanje, profesiju a ne brz način dolaženja do cilja ili interesa. „Primarni cilj“ kako ga Vi nazivate nisam nikada imao, ono što usmjerava naš put u politici jeste zalaganje i borba za građane a izborni rezultat je mjerilo tog rada.

Zbog čega ste izabrali da to bude SDP?

Zbog porodičnog nasljeđa i tradicije. Pripadam radničkoj porodici. Majka mi je u Željezari Zenica zaradila platu a deda mi je bio poznati zenički policajac. Dajđa, na kojeg sam izuzetno ponosan, koji pripada „staroj gardi političara“ je imao veliki uticaj na mene i moje političko opredjeljenje. SDP vidim kao partiju svih građana i naroda bez obzira na bilo kakvu njihovu ličnu pripadnsot. Kada razmislim o Vašem pitanju „zbog čega je to SDP“ shvatam da je odgovor taj da apsolutno druga stranka/partija nikada nije ni mogla biti u opticaju.

Iza Gradskog vijeća Zenica je praktično završen mandat, je li se uradilo išta za ovaj grad?  

Jeste, ali smo morali puno više. Ako trebam nabrojati projekte s kojim sam zadovoljan to bi sigurno bili rješavanje višedecenijskog problema zagrijavanja grada koji spada i u ekološke projekte. Priprema poslovnih zona Zenica-jug i Zenica-sjever predstavljaju po meni najvažniji projekat posljednjih dvadesetak godina u Zenici koji će biti osnov za ekonomski i prostorni razvoj grada. Nova radna mjesta su za mene bila prioritet broj jedan i u prošlim a bit će i u budućim kampanjama. Poslovna zona Zenica I je pravi primjer kako da dođemo do investitora i novih radnih mjesta. Povećanje Budžeta grada za 15 miliona KM i otplata dijela duga za GGM otvorilo nam je mogućnost za nova zaduženja i veće projekte. Povećali smo izdvajanja iz Budžeta za sport (nikada se više nije izdvajalo), povećali smo sredstva za kulturu. Nakon 15 godina imamo organizovane dočeke nove godine gdje se skupi više od 20.000 građana što pokazuje da je to nedostajalo gradu. Summerfest i Studengrad su događaju koji su obogatili sadržaj u gradu. Zajednička naplatna mjesta, toplifikacija zgrada, uređenje Smetova (prva faza), izrada projekta zatvorenih bazena (ove godine planirano), ceste, poljoprivreda, start-up projekti i mnogo drugih projekata da ih sad ne nabrajam ipak su dokaz da se radilo. Svako od nas će u novembru imati obavezu da podnese izvještaj o svom radu. Ja sam ponosan na svoje drugove u Klubu vijećnika SDP-a gdje smo sa tri vijećnika bili najaktivniji klub po svim statističkim podacima. Čista obraza, bez bilo kakvog ličnog profita (pokušava se predstaviti da smo „kupljeni“ od strane Gradonačelnika) završavamo ovaj mandat a kao što kaže moj uvaženi kolgega Almir Dračo doći će vrijeme za polaganje računa.

Ko su bili najveći kočničari razvoja grada?

Ne mogu se poimenično nabrojati ali se mogu okarakterisati kao „politički oponenti“ u gradu a to su prema Međustranačkom sporazumu iz 2019. godine bili SDA, ASDA, i SBB.. Da li je Vama normalno da od januara do jula 2020. godine održimo jednu i po sjednicu i usvojimo ukupno 12 tačaka. Stranke potpisnice međustranačkog sporazuma iz 2019. godine koje su činle ili još uvijek čine većinu (SDA, ASDA) ne dođu na sjednice koje su oni zakazali. Grubo se krši Poslovnik o radu a već davno smo okarakterisani kao „farma ili zadruga“. Osim problema u vijeću, problem imamo i sa višim nivoima vlasti. Kako okarakterisati to da je samo Prostorni plan Grada Zenice u Skupštini ZDK čekao skoro dvije godine a za druge općine odmah usvojen. Kako okarakteristai to da se JKP Zenicatrans blokira zbog 3 miliona KM duga a Gras dužan više od 100 miliona i niko ga ne dira, normalno funkcionišei. Kako okarakterisati to da smo na dozvole za toplanu od Vlade FBiH čekali skoro godinu dana. Kako okarakterisati to da Porezna uprava prvi put u historiji BiH, u najtežim trenutcima (za vrijeme pandemije COVI-19) izda rješenje da uzme od građana Zenice 5 miliona KM. Kako okarakterisati to da prvi put u historiji BIH jedan nivo vlasti nema Odluku o privremenom finansiranju gdje se najtežim socijalnim kategoprijama nije dozvililo da dobiju ono što im zakonom pripada. Kako okarakterisati to da nam ZDK za 3 godine uzme ili ne dodjeli, svejedno je, više od 3 miliona KM od vodnih naknada koje pripadaju nama, našim građanima. Zbog toga nažalost veliki broj Zeničana nema u kući vodu a živimo u 21 stoljeću. Kada bi se vratili unazad 3 godine da se prisjetimo šta nam se sve dešavalo u ovom mandatu glava bi nas zabolila a bilo bi dobro jer građani brzo zaborave. Ja sam lično glasao protiv mnogih odluka koje su bile na vijeću (vinjete za parkiranje, Ugovor sa Albom, hidrocentrala Janjići, ugovor sa  Čelikovim „investitorom“ za dodjelu zemljišta, …) ali nikada ne bih vodio politiku na način na koji su to oni radili a to je bilo „ako mi nismo vlast sve ćemo blokirati, nek se ništa ne uradi“.Jednom sam rekao i za govornicom da je to „dirigovani haos“ jer se stvara slika da kada oni nisu vlast da ništa ne funkcioniše. Znate šta je dobro u ovom mandatu bili, što su bili direktni prenosi sa sjednica pa su se građani mogli uvjeriti ko i šta radi. Koliko poštuju svoj grad govori i to da nisu prisustvovali u protekle četiri godine niti jednoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Zenice.

Trebaju li to građani kazniti u novembru i koga najviše?

Što sam više u politici sve više vjerujem da izborni rezultat ne predstavlja volju birača nego brojača. Ovo Vam je jedna zanimljiva informacija koju možete provjeriti. Na izborima 2016. godina upravo su ove tri stranke bile zajedno u biračkim odborima, slučajno ili ne?! U stalnom sam kontaktu sa građanima. Građani su preopznali one koji su iskreno radili i one koji su blokirali.

Da većina nije sabotirala, koji su to najznačajniji projekti koji su se mogli, a nisu uradili?

Mogli smo ubrzati sve ovo gore nabrojano. Sigurno bi imali više vremena da se bavimo novim projektima. Evo Vam samo jedan primjer. Da smo prodali zemljište u Poslovnoj zoni Zenica-sjever investitoru mogli smo napraviti zatvoreni bazen ili žičaru na Smetove od tih para.

Na prošloj sjednici vijeća trebalo je doći do smjene predsjedavajuće, a Vi ste trebali naslijediti tu funkciju. Hoće li doći do toga i kada se može očekivati nova sjednica vijeća?

U ovom trenutku to ne zavisi niti od mene niti od SDP-a. Zavisi od potpisnika Međustranačkog sporazuma. Prihvatio sam tu obavezu jer vjerujem da vijeće može kvalitetnije i funkcionalnije raditi. Meni je bilo puno lakše djelovati ovako kao do sada, ali sama činjenica da smo samo 12 tačaka odradili u ovoj godini a da čeka još više od 60 nije mi ostavila mnogo izbora. Kada će biti sjednica zavisi isključivo od gospođe Diane Bešić koja jedina po Poslovniku može zakazati sjednicu. Ne bih se iznenadio da ih više i ne bude u ovom sastavu vijeća.

Optuženi ste da želite ugasiti Čelik, kako to komentirate i šta je jedini spas za zeničku svetinju?

To je navedeno u saopštenju SDA kada su vidjeli da će doći do smjene Predsjedavajuće. Nekada me stvarno iznenade njihovi postupci. Mislim da su oni zadnji koji bi trebali da kritikuju ako uzmemo u obzir sve ono šta se dešavalo proteklih 20 godina. O Čeliku bi nam trebao jedan poseban intervju. Kada sam ja pričao o Čeliku drugi su šutili i nije ih zanimalo, sada kada je došao u ovakvu situaciju vidim svi kritikuju i nude populistička rješenja. Neću da se oglašavam sada o Čeliku jer Čelik ne smije biti sredstvo za politička prepucavanja i prikupljanje političkih poena. Stavio sam se na raspolaganje momcima koji su se angažovali da spase klub. Njihov plan nije loš. Uz male dorade u vidu preciznih vremenskih rokova i korekciju iznosa vjerujm da se može spasiti klub. Ono što je potrebno naglasiti jeste da je sredina godine, kada je transfer za sport skoro potrošen, u godini kada smo jedva usvojili Budzet i kada je punjenje tog Budzeta umanjeno za 30% zbog pandemije COVID-19, teško je očekivati velika sredstva za klub. Bit ću iskren, vjerujem da možemo pronaći u Budžetu 200.000 KM za funkcionisanje kluba do nove godine. Do tada ćemo dobiti i reviziju sa jasnim stanjem dugovanja i načinom na koji ćemo rješavati ta dugovanja. Na osnovu te revizije sačiniti dugoročniji plan stabilizacije kluba sa tačnim iznosima za svaku buduću budžetsku godinu. Potrebno je dovasti ljude u klub koji imaju viziju ali i osigurati i podršku grada tim ljudima. Ja ću istrajati u svojoj inicijativi da se komercijalizuje naziv stadiona čime bi osigurali dodatna sredstva za sanaciju dugovanja a nije isključeno ni da nađemo jače sponzore za klub. Treba naglasiti da je protekel 4 godine izostala podrška zeničkih  privrednika klubu. I on o malo spnzora što je bilo našli su navijači svojim ličnim angažmanom u kompanijama u kojim rade. Još ću jednom naglasiti navijačima, ako se ne piše o tome i ne objavljuje ne znači da se i ne radi. Neće biti lako, trebat će nam vremena ali vjerujem u uspjeh.

Pozicija Vas proziva da, kako kažu, glasate uvijek “po naredbi šefa iz Gornjeg Vakufa”, kako gledate na ove prozivke?

Zanmiljivo jel de da većina u vijeću proziva manjinu. Kao što sam negdje gore kazao da sam uvijek glasao po svom ubjeđenju i programu svoje političke partije. Dozvolite mi da Vam navedem neke primjere glasanja a gore sam ih i spomenuo. Kada je bilo glasanje za vinjete za parkiranje jedini klub vijećnika SDP nije podržao tu odluku i ukazivali smo na štetne odredbe iste. Sada imamo Odluku koja je važeća a po kojoj JP Parking ne može da radi. Ugovor sa Albom smo kritikovali. Kada su prije nekoliko dana povećani računi za Albu niko se bod onih koji su glasali za taj ugovor nije oglasio.Šute. Ako ćemo gledati šta se uradilo ili nije uradilo mogu slobodno reći da je najveći uspjeh „prozeničkih“ vijećnika zaustavljanje izgradnje hidroelektrane u Janjićima koju je SDA koja nas proziva za „klimanje glavom“ podržavala. Spriječili smo izgradnju „kanalizacionog jezera“.  „Šef iz Gornjeg Vakufa“   dovoljno govori o tome koliko poštuju instituciju Gradonačelnika. Imali smo mi mnogo situacija u kojima se nismo slagali sa Gradonačelnikom, ali ga nikada nisam vrijeđao kao ni bilo kojeg svog kolegu iz drugih stranaka. Argumentima sam pokušao uvijek da obrazložim razloge svog glasanja. Neka samo navedu i obrazlože šta je po njihovom mišljenju „loše izglasano“ a ja ću iznijeti svoje argumente pa neka čitatelji procjene ko je upravu.

Kada govorimo o aktuelnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, kako biste ocijenili njegov mandat na čelu grada?

Moram da Vam  predstavim okolnosti u kojima je radio Gradonačelnik Kasumović i uporedim sa prethodnim periodom na koje se poziva SDA. Rahmetli Husejin Smajlović je došao na vlast sa suficitom od 1 milion KM koje mu je ostavio naš gradonačelnik gospodin Zakir Pašalić, povećanje Budžeta od gotovo 30% od PDV-a koji je tada uveden i bez ikakvog kreditnog zaduženja. Fuad Kasumović je došao u vrijeme kada je grad maksimalno zadužen (više od 60 miliona KM). Za razliku od prethodnog Gradonačelnika koji je imao 25 „ruku“ u vijeću (svi osim SDP-a) sadašnji nema većinu u vijeću niti za neke banalne odluke. Bivši Gradonačelnik je imao i podršku viših nivoa vlasti a gore sam Vam naveo sa čime smo se sve susretali u ovom mandatu. Gradonačelnik Kasumović je preuzeo vlast u momentu kada je recimo JKP Zenicatrans imao poreski dug od 3 miliona KM, Čelik 2 miliona., JP Za upravljanje i održavanje sportskih terena mora da vrati dug od 250.000 KM Upravi za indirektno oporezivanje za neregularnsoti koje su napravljene prilikom transfera iz Budzeta prema preduzeću. Kada sve ovo uzmemo u obzir nije mu bilo lako raditi. Sigurno da je imao i grešaka, onaj ko radi taj i griješi. Pravu ocjenu o svemu dat će vrijeme u budućnosti i građani na izborima.

Hoće li SDP Zenica imati svog kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima i ko je po Vama trenutno jedini pravi kandidat?

Znat će se za nekoliko dana.

Smatrate li da će SDA uspjeti vratiti gradonačelničku poziciju?

Ne, mislim ni kada bi ušli na izbore sa zajedničkim kandidatom. Čak neće imati ni vijećnika ovoliko koliko su imali.

Hoćete li se Vi ponovo kandidirati i zbog čega bi građani Zenice trebali upravo Vama dati glas?

U partiji je u toku proces kandidiranja. Organi partije će odlučiti da li sam dobro radio svoj posao i da li ću ići na listu. Zašto bi meni trebali dati glas ako budem kandidat? Zato što sam u ove četiri godine pokazao da želim biti dio rješenja za probleme. Nisam svoj rad zasnovao samo na kritici i politikanstvu. Borili smo se za istinu i zakonitost. Jedini smo od političkih partija dokumentovali sumnju u kriminal u Zenicatransu i odnijeli u Tužilaštvo. Sve ove četiri godine smo se susretali sa problemima ljudi, rješavali ih  i uporedo pravili Program za lokalne izbore. Imat ćemo dobar Program i dobru listu. Ovo će vjerovatno biti moji posljednji lokalni izbori, bar za poziciju vijećnika.

S obzirom da su po prvi put građani bili u prilici uživo pratiti sjednice vijeća i uočiti koliko se vijećnici istinski zalažu za grad i građane, šta mislite, o čemu bi glasači trebali voditi računa kada budu glasali za vijećnike, pa i za kandidata za gradonačelnika?

Kao što sam rekao, najpozitivnija stvar u ovom mandatu jeste direktni prenos sjednica gdje su građani svojim očima i ušima mogli da vide i čuju šta se tamo dešava. Prije izbora bi bilo dobro samo da ih podsjetimo šta se sve dešavalo protekle četiri godine.

Na kraju, kada sumiramo četiri godine rada vijeća, koji bi to bio realan rezime?

Rezime bi bio da smo imali izvršnu vlast (Gradonačelnika) koji nije imao podršku predstavničke vlasti (vijeća). Saradnje između Gradonačelnika i Predsjedavajuće nije bilo što je imalo za posljedicu onakve sjednice vijeća. Stvorili smo dobre preduslove za projekte koji će se realizovati u sljedećem mandatu.

Zahvaljujem se na ukazanoj prilici da iznesem svoje stavove i poglede na političku situaciju u gradu. Uskoro će vrijeme biti da podnesemo izvještaj o svom radu građanima a ovo je dobra prilika da se sumiraju neke stvari.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu