Zukan Helez

SDA je kukavica koja ne smije u opoziciju

SDA je kukavica jer ne smije u opoziciju, vjerovatno plašeći se nečega što su radili kada su bili u vlasti. Halidu Genjcu i njegovoj političkoj partiji državni interes je da “poklope” “BH Telecom”, “Elektroprivredu”, “Pošte”, fondove i budžete. Samo tako mogu “patriotski” vladati.

Odgovor je ovo potpredsjednika SDP-a BiH Zukana Heleza na optužbe SDA da je Bh. blok, odbijanjem koalicije, “kukavički izbjegao odgovornost”, te da svojim “odlukama slabi patriotski politički front dok jačaju nasrtaji na BiH”.

Helez u razgovoru za Vijesti.ba ističe da je politički nezrelo etiketirati nekoga “kukavicom” zbog odluke da opoziciono djeluje.
– SDP BiH i Bh. blok će se uvijek boriti za državu, bez obzira na to bili pozicija ili opozicija. Kukavica je SDA, koja ne smije otići u opoziciju, jer ne smije ostati bez državnog novca – smatra Helez.

Mišljenja je da Bh. blok treba ući u vlast kako bi sačuvao državu, ali ne sa SDA.

– SDA nam je još jedan teret, uz HDZ BiH i SNSD. Trenutno se SDA može udaljiti iz vlasti. Neka odu u opoziciju, mi ćemo preuzeti odgovornost. Nećemo biti ‘kukavice’, ali nećemo s njima. Neka SDA iz opozicije pokaže da je za BiH, a ne samo kada je u vlasti – kategoričan je Helez.

On pojašnjava razloge zbog kojih smatra da SDP BiH i Bh. blok ne trebaju ići u koaliciju sa SDA. Tvrdi da SDA nije probosanska stranka.
– SDA je uže i od probošnjačke stranke, jer ih zanimaju samo njihovi glasači. Mene zanima cijela BiH, njih ne – ističe Helez.

Prema njegovim riječima, SDA je pobijedila na izborima zahvaljujući krađi i brojnim malverzacijama, za koje postoje dokazi.

– Postoje snimci, fotografije… Čak su i njihovi članovi davali izjave i opisivali kako su krali na izborima. Javno pitam kako SDP BiH sada treba ići u vlast s nekim ko je priznao da je lopov i ko je pokrao izbore – navodi potpredsjednik SDP-a BiH, te dodaje:

– Vrh SDA, najistaknutiji članovi, ljudi u koje se zaklinju, potpisali su u Dejtonskom sporazumu Republiku Srpsku i njeno ime. Sada se posipaju pepelom. Ja s takvima ne želim u vlast. Sva njihova opravdanja svode se na to da su morali. Dakle, kada nešto pogriješe, kažu da su morali, a to nije tačno – smatra on.

Kako ističe, SDA je opterećena kriminalnom i korupcijom, a SDP i Bh. blok im trebaju samo da bi sve to pokrili i zaboravili.

– Zakonom o privatizaciji SDA je uništila privredu BiH, a niko za to ozbiljno nije odgovarao. To neću zaboraviti dok sam živ i stalno ću nastojati da se to revidira, te da se procesuiraju barem najkrupniji kriminalci – tvrdi Helez.

On kaže da je SDA uništila proces povratka te da je, umjesto ljudima koji su se željeli vratiti na prijeratna ognjišta, pravila “kuće i vile svojim tajkunima u FBiH od novca za povratnike”.

– Kao ministar, obišao sam sva sela oko Srebrenice, Bratunca, istočnu Bosnu. Sirotinja se vratila i živi u neuslovnim objektima, a SDA je novcem od povratka pravila vile svojim tajkunima u Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Tuzli, Živinicama. Time su uništili povratak i multietničko biće BiH – upozorava Helez.

Navodi i da su SDA i HDZ BiH najveći krivi za status demobilisanih boraca.

– Prevarili su demobilisane borce. Nakon rata ove populacije bilo je manje od 300.000, a danas ih je 600.000. SDA i HDZ BiH su nekim svojim članovima, koji uopće nisu bili u ratu, dali status demobilisanih boraca i time su omalovažili sve patriote koji su krvarili za ovu državu – zaključuje Helez.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu