GO SDP Bihać

SDA i jedan član POMAK-a protiv zabrane rada nedjeljom

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać vijećnici su imali priliku razmatrati i odlučivati po podnesenoj inicijativi vijećnika SDP-a Adnana Habibije, koja već gotovo dvije i po godine se „kiseli“ po ladicama Gradske uprave Bihać, a kojom je traženo donošenje nove odluke ili izmjena i dopuna odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Bihać.

Konkretno predloženim izmjenama na teritoriji Grada Bihaća bi se zabranio rad nedjeljom i praznicima u svim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima. Cilj predložene inicijative jeste kvalitetniji život, bolji uslovi rada, zaštita prava radnika i sprečavanje odlaska ljudi iz BiH.

Nakon dugotrajne i dramatične rasprave koja je prethodila izjašnjavanju, predložene izmjene odluke kojim bi se zabranio rad nedjeljom nisu dobile potrebnu većinu vijećnika u Gradskom vijeću Bihać.

Donesenom Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području Grada Bihaća, zabranjen je rad vjerskim i državnim praznicima, ali zahvaljujući Klubu SDA i jednom članu Kluba POMAK koji nije htio dati podršku prdloženoj inicijativi, za radnike u bihaćkim trgovinama, supermarketima i trgovačkim lancima nedjelja i dalje ostaje radna.

Žalosti činjenica da su vijećnici Kluba SDA i jedan član Kluba POMAK-a otvoreno i beskompomisno štitili prava poslodavaca zanemarujući uslove rada i radnike i samim tim pokazujući da su na strani „krupnog kapitala“, pravdajući svoje stavove argumentom da „veliki broj hrvatskih građana nedeljom dolazi u Bihać u šoping gdje troše novac“.

Ovakvi stavovi u kojima se strani državljani stavljaju u prvi plan, a naši radnici zanemaruju dovoljno govori koliko samo SDA-ova politika može biti destruktivna za prava radnika.

Mi u SDP-u jasnog smo stava da ćemo beskompromisno i dalje nastaviti borbu za zabranu rada nedeljom, a sve sa ciljem da pokažemo da radnici nisu sami i da smo spremni zajedničkim snagama da se borimo za njihov status i bolje uslove rada.

Ostaje dilema da li je ovo bila „uigrana akcija“ na relaciji SDA-POMAK, ili se ipak samo radi o nekompaktnosti i nejedinstvu Kluba POMAK, koji je i te kako koštao radnike u Gradu Bihaću.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu