Elvis Botić

SDA i HDZ stalnim nametima od građana u Žepču prave socijalne slučajeve

U novembru 2016. Godine nakon okončanja lokalnih izbora prvi potez SDA i HDZ-a u Općinskom vijeću Žepče kao znak “zahvalnosti” svojim biračima je bio povećanje paušala za vijećnike u OV Žepče.

Nakon toga krenuo je serijal epskog harača, na red je prvo došla kablovska televizija, odnosno povećanje cijene u dva navrata, a nedugo nakon toga i prodaja iste pod sumnjivim okolnostima.

Nedugo nakon kolapsa u CATV sistemu, povećali su cijenu grijanja i kanalizacije te ovom odlukom i zvanično učinili Žepče gradom sa najskupljim komunalnim uslugama u Zeničko – dobojskom kantonu i šire.

Potpuno odsustvo solidarnosti i apatije prema pogođenim populacijama je nastavljeno i u 2019. godini kada je na red došao harač u vidu komunalne takse za sve građane bez obzira na stepen izgrađene komunalne infrastrukture u njihovim sredinama.

Ni tu se nisu zaustavili pa su na zadnjoj sjednici OV Žepče, održanoj 27.6.2019.god. usvojili odluku kojom je i cijena odvoza otpada znatno porasla te tako privremeno zaokružili projekat kontinuirane pljačke svojih sugrađana.

Ovakav odnos vlasti prema građanima u političkom i demokratskom sistemu naše domovine nije zabilježen što za direktnu posljedicu ima pretvaranje penzionera, osoba sa minimalnim primanjima i drugih ugroženih populacija u socijalne slučajeve, koji bez pomoći drugih sa ovakvim nametima neće moći živjeti život dostojan čovjeka.

Posljedica ovakvih odluka leži u tome što su HDZ i SDA u OV Žepče osigurali superiornu većinu 23 od 25 ruku, gdje opoziciju čine samo dva vijećnika SDP-a te upravo iz toga crpe moć i snagu za ovakve odluke.

Ovo nam je svima velika opomena, ali i poruka da nikada više ne dozvolimo da nas predstavljaju oni koji o nama brinu samo pred izbore, a čim se izbori završe okrenu leđa i krenu sa pljačkom vlastitog naroda i vlastitog biračkog tijela.