Nermin Nikšić o prijedlozima OHR-a za izmjene Izbornog zakona BiH

SDA i HDZ ne žele rješenja za izmjene izbornog zakonodavstva

SDP BiH nije dobio u bilo kakvom zvaničnom, da ne kažem finalnom obliku, prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje je pomenuo visoki predstavnik Valentin Incko, potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik ove političke partije Nermin Nikšić.

– Zbog toga, teško je dati konkretan odgovor jesu li takvi prijedlozi prihvatljivi, a svakako da ćemo imati vrlo konkretan stav kada ih dobijemo – poručio je Nikšić, komentirajući dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja je predložio OHR.

Nikšić za Vijesti.ba kaže da se, ipak, o nekim od tih stvari na proteklim sastancima razgovaralo.
– Ono što je sasvim sigurno jeste da oba načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH zahtijevaju i izmjene Ustava Federacije BiH, što svakako komplicira i otežava usvajanje – ističe Nikšić.

S druge strane, navodi, Prijedlog o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji su u proceduru uputili poslanici SDP-a i DF-a, ne zahtijeva izmjene Ustava FBiH ,jer je s njim usklađen, kao i s Ustavom BiH, te Izbornim zakonom BiH.

– Usvajanjem tog zakona, koji zadovoljava i principe presude u predmetu “Ljubić” i predstavlja jedno veoma kompromisno rješenje koje nikoga ne favorizira niti diskriminira, prevazišle bi se bilo kakve komplikacije u smislu implementacije rezultata narednih općih izbora u našoj zemlji. Nažalost, svi smo bili svjedoci da predstavnici SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH prvo nisu željeli zakazati sjednicu na kojoj bi se taj zakon raspravljao, a onda kada smo je zakazali mi u skladu s našim pravom i obavezama kao poslanika, predstavnici te dvije stranke nisu čak niti došli na tu sjednicu. Tako je Parlament FBiH u potpunosti zloupotrijebljen i vladajuće stranke su time pokazale da ih zapravo nikakav dijalog i pronalaženje rješenja ne interesira – mišljenja je predsjednik SDP-a BiH.

Kada je u pitanju izbor za članove Predsjedništva BiH, Nikšić ističe da je sasvim jasno da je aktuelno rješenje, dakle, da se članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz Federacije, a iz reda srpskog naroda iz RS, diskriminatorno.

To je, dodaje, svojim presudama potvrdio i Evropski sud za ljudska prava i dao preporuke da se takva rješenja promijene tako da svi građani BiH trebaju imati jednaka aktivna i pasivna biračka prava.

– Ono što HDZ zagovara i kada se radi o izboru članova Predsjedništva BiH, ali i izboru delegata u Dom naroda FBiH, je u potpunoj suprotnosti s tim preporukama i vodilo bi ka još većoj diskriminaciji. Jasno je da takav stav HDZ-a, za koji javno tvrde da je bio dogovoren sa SDA, što u SDA ne demantiraju, ali se očito boje javno reći, neće dobiti podršku niti SDP-a niti bilo koga, ko ovu zemlju želi vidjeti u Evropskoj uniji. Ove dvije stranke, dakle HDZ i SDA, očito nemaju nikakvu iskrenu namjeru za postizanjem rješenja, svjesno odugovlače trošeći vrijeme s jasnom namjerom da to na kraju u skladu s njihovim planom riješi CIK. To se jasno potvrdilo nedavnim probnim balonom puštenim od CIK-a – zaključio je Nikšić u razgovoru za Vijesti.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu