Nermin Nikšić o prijedlozima OHR-a za izmjene Izbornog zakona BiH

SDA i HDZ ne žele rješenja za izmjene izbornog zakonodavstva

SDP BiH nije dobio u bilo kakvom zvaničnom, da ne kažem finalnom obliku, prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje je pomenuo visoki predstavnik Valentin Incko, potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik ove političke partije Nermin Nikšić.

– Zbog toga, teško je dati konkretan odgovor jesu li takvi prijedlozi prihvatljivi, a svakako da ćemo imati vrlo konkretan stav kada ih dobijemo – poručio je Nikšić, komentirajući dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja je predložio OHR.

Nikšić za Vijesti.ba kaže da se, ipak, o nekim od tih stvari na proteklim sastancima razgovaralo.
– Ono što je sasvim sigurno jeste da oba načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH zahtijevaju i izmjene Ustava Federacije BiH, što svakako komplicira i otežava usvajanje – ističe Nikšić.

S druge strane, navodi, Prijedlog o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji su u proceduru uputili poslanici SDP-a i DF-a, ne zahtijeva izmjene Ustava FBiH ,jer je s njim usklađen, kao i s Ustavom BiH, te Izbornim zakonom BiH.

– Usvajanjem tog zakona, koji zadovoljava i principe presude u predmetu “Ljubić” i predstavlja jedno veoma kompromisno rješenje koje nikoga ne favorizira niti diskriminira, prevazišle bi se bilo kakve komplikacije u smislu implementacije rezultata narednih općih izbora u našoj zemlji. Nažalost, svi smo bili svjedoci da predstavnici SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH prvo nisu željeli zakazati sjednicu na kojoj bi se taj zakon raspravljao, a onda kada smo je zakazali mi u skladu s našim pravom i obavezama kao poslanika, predstavnici te dvije stranke nisu čak niti došli na tu sjednicu. Tako je Parlament FBiH u potpunosti zloupotrijebljen i vladajuće stranke su time pokazale da ih zapravo nikakav dijalog i pronalaženje rješenja ne interesira – mišljenja je predsjednik SDP-a BiH.

Kada je u pitanju izbor za članove Predsjedništva BiH, Nikšić ističe da je sasvim jasno da je aktuelno rješenje, dakle, da se članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz Federacije, a iz reda srpskog naroda iz RS, diskriminatorno.

To je, dodaje, svojim presudama potvrdio i Evropski sud za ljudska prava i dao preporuke da se takva rješenja promijene tako da svi građani BiH trebaju imati jednaka aktivna i pasivna biračka prava.

– Ono što HDZ zagovara i kada se radi o izboru članova Predsjedništva BiH, ali i izboru delegata u Dom naroda FBiH, je u potpunoj suprotnosti s tim preporukama i vodilo bi ka još većoj diskriminaciji. Jasno je da takav stav HDZ-a, za koji javno tvrde da je bio dogovoren sa SDA, što u SDA ne demantiraju, ali se očito boje javno reći, neće dobiti podršku niti SDP-a niti bilo koga, ko ovu zemlju želi vidjeti u Evropskoj uniji. Ove dvije stranke, dakle HDZ i SDA, očito nemaju nikakvu iskrenu namjeru za postizanjem rješenja, svjesno odugovlače trošeći vrijeme s jasnom namjerom da to na kraju u skladu s njihovim planom riješi CIK. To se jasno potvrdilo nedavnim probnim balonom puštenim od CIK-a – zaključio je Nikšić u razgovoru za Vijesti.ba.