Zukan Helez

SDA i HDZ BiH su ponovo prevarili borce

Nakon potpuno neopravdane, tromjesečne stanke u radu Parlamenta Federacije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić zakazao je za 17.april 28 vanrednu sjednicu ovog Doma federalnog Parlamenta.

Iako smo u proteklim mjesecima svjedočili protestima nezadovoljnih i obespravljenih demobilisanih boraca koji od vlasti traže ispunjenje tri zahtjeva, objavu registra boraca, borački dodatak i prestanak finansiranja boračkih udruženja, predloženi Dnevni red sjednice ukazuje da se agoniji demobilisanih boraca ne nadzire kraj.

Podsjećamo, kulminacija nezadovoljstva se dogodila krajem februara i početkom marta ove godine, kada su danima bile blokirane ključne saobračajnice u nekoliko bh sredina, a nadležni su tada obećavali da će problemi boračke populacije biti prioritetna stavka u radu Vlade i Parlamenta Federacije.

Bivši federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez i sadašnji zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je vlast, čiju okosnicu čine SDA i HDZ BiH ponovo prevarila borce i da ne razumije zbog čega nakon tri mjeseca nezasijedanja sazivaju vanrednu sjednicu, odnosno da i ovaj čin, obzirom na poslovničke procedure vanrednih sjednica, govori o manipulativnom odnosu vlasti spram problema koji tište Federaciju.

“Javnost, prije svega treba podsjetiti da za SDA i HDZ BiH ne važe nikakva pravila. Ovaj mandat u Parlamentu FBiH obilježile su krize, višemjesečna nezasijedanja, nerad i nezapamćena kršenja Poslovnika o radu.

Još 12. jula prošle godine klubovi SDP-a BiH i DF-a su, u skladu sa Poslovnikom o radu, dostavili inicijativu za održavanje vanredne sejdnice, koja bi bila posvećena problemima demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a, da bi predsjedavajući Mušić i njegove kolege deporedsjedavajući bukvalno izignorisali inicijativu i do danas sjednicu nisu zakazali” kazao je Helez.

Helez kaže da ne razumije ovoliku količinu bezočne bahatosti i potpunog odsustva bilo kakve odgovornosti od strane prvenstveno SDA jer su upravo oni ti koji su retorički “privatizovali patriotizam”, pa je ovakav odnos prema kategoriji, u koju se zaklinju, time još sramniji.

Helez je naveo da tri ključna zahtjeva demobilisanih boraca nisu nemoguća misija, ukoliko postoji čak i miminum volje da se to uradi.

“Borci su svoje proteste najavili još 11. februara, a mi u SDP-u BiH, zajedno sa kolegama iz DF-a i HDZ-a 1990, smo uputili urgenciju Parlamentu i pozvali na zdravorazumsko postupanje pozivajući vladajuće na zajedničko iznalaženje rješenja, nudeći im čak i gotova rješenja, ali se vlast na to potpuno oglušila, čemu u prilog govori i ovaj dnevni red u kojem niti jedna od tačaka ne tretira zahtjeve demobilisanih boraca.

Na primjeru donošenja seta zakona o povećanju akcize i putarine osvjedočili smo se da se zakoni mogu donijeti nevjerovatnom brzinom kada za to postoji interes, što očigledno kod problema demobilisanih boraca nije slučaj” rekao je Helez.