SDP BiH
Damir Mašić

SDA i HDZ imaju partnera u sjeni-SNSD

Damir Mašić, poslanik SDP-a BiH u Parlamentu Federacije, spada u mlađu gardu poltičara :u mandatu u kojem je SDP bio na vlasti, vodio je federalno Ministarsrvo obrazovanja i jedan je od rijetkih na čiji angažman nije bilo primjedbi. Zapravo je upamćen kao borac protiv fenomena dvije škole pod jednim krovom , ali po pokušaju da unutar Federacije barem oformi Koordinaciono tijelo koje bi koliko-toliko radilo na ujednačavanju obrazovnih planova i programa.

Osovina Dodik-Čović

U Parlamentu FBiH prije koji mjesec izazvao je ozbiljnu buru: U ime SDP-a predložio je Rezoluciju o osudi federalizacije Bosne i Hercegovine i entiteta, koja prvo nije uvrštena u dnevni red , pa je potom bila predmet rasprave na vanrednoj sjednici i usvojena je, no i HDZ BiH i HDZ 1990 su napustili sjednicu. Odnos prema predloženoj Rezoluciji pokazao je ne samo stanje u vladajućoj koaliciji već i na svojevrstan način najavio pozicije u odnosu na prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je HNS preko HDZ-a BiH uputio na državni Parlament.

Kako vidite rasplet priče oko Izbornog zakona?

Posljednja igranka HDZ-a perfidan je pokušaj da se kroz njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH zapravo promjeni, bolje rečeno, derogira Ustav BiH i Ustav FBiH kako bi se cementirala troetnička podjela BiH. Ti su prijedlozi u osnovi rasistički i treba učiniti sve da se oni ne usvoje. Ja sam uvjeren da su SDA i HDZ, odnosno Izetbegović i Čović manje više sve ovo i dogovorili, ali da SDA i Izetbegović sada nemaju hrabrosti ovo provesti do kraja. Također, imam osjećaj da bi u SDA bili najsretniji da se to nekako usvoji, ali da oni tobože budu protiv toga. To je vrlo opasna igra koju igraju i mi u SDP-u ćemo se boriti svim političkim sredstvima da im pokvarimo taj plan i da građanima objasnimo da je sve ovo zapravo veliko finale nastojanja da se ostvare ciljevi politika koje su u ratu pokušale rasparčati našu državu, pa im to ni tada nije uspjelo. Bila bi izdaja ove zemlje, žrtava koje su pale u njenoj odbrani da se to desi više od 20 godina nakon Dejtona.

Da li je moguće da u BiH i izbori budu odloženi?

Sve je moguće kada o tome odlučuju SDA i HDZ te njihov partner iz sjene SNSD. Očito je da HDZ igra na kartu da od cijele države napravi slučaj kakav imamo u Mostaru. Činjenice su, međutim, da Ustavni sud BiH nije stavio van snage odredbe Izbornog zakona koje je proglasio neustavnim po zahtjevu Bože Ljubića. Ja se nadam da će Ustavni sud BiH postupiti kao što je postupio i u presudi kojom je neustavnim proglasio izbor predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta, ali je rekao da neće van snage stavljati odredbe entitetskih Ustava i Izbornog zakona, svjestan da te izmjene moraju biti plod dogovora oko ustavnih promjena. Ista je situacija i ovdje. Zadiranje u način izbora Doma naroda u FBiH, s obzirom na velike nadležnosti ovog tijela, jeste jednako tako prejudiciranje nekih budućih ustavnih izmjena. Ustavni sud BiH nije ustavotvorac i ne bi trebao imati dvostruke standarde. No, čak i ako se stave van snage odredbe koje se tiču Doma naroda i dalje postoji zakonski osnov da CIK provede izbore i osigura uspostavu svih institucija, uključujući i Dom naroda. No, s obzirom da je CIK pokazao na nizu primjera kako u njemu postoji većina ove osovine Dodik – Čović, onda je zaista sve moguće.

Dugo se već priča i o trećem kanalu, a i o izmjenama zakona o RTV FBiH u Parlamentu Federacije: ima li rješenja?

Cijeli javni RTV sistem treba da zaživi u punom obimu kako je to propisano postojećim zakonima, što nikad nije urađeno, te da se osigura efikasan sistem naplate takse. Međutim, dok god o tome treba da odluče HDZ i SDA te SNSD to se neće desiti. Ove politike žele potpunu kontrolu nad javnim emiterima i žele ih podijeliti na nekakve etničke televizije. Jednostavno, politike ovih stranaka koje trenutno imaju gotovo apsolutnu vlast usmjerene su isključivo samo prema ostvarenju ličnih interesa i interesa grupa okupljenih oko vrhova ovih stranaka. Rješenje za RTV sistem je jednako rješenju za gotovo i sve druge stvari u ovoj zemlji, a to je konačni poraz politika ovih stranaka koje građani na izborima već jednom moraju poslati, ne samo u opoziciju, već u političku penziju iz koje se nikada neće vratiti dok ne promjene svoju nakaradnu politiku.

Rezolucijom koju ste predložili zapravo ste pokazali i stanje većine u Parlamentu FBiH: šta očekujete – hoće li ova federalna vlada dočekati izbore?

Vlada koju vodi Fadil Novalić najgora je Vlada u istoriji FBiH prema svim pokazateljima. Nažalost nema zakonskih i ustavnih mogućnosti da se ona promjeni, tako da će dočekati sljedeće izbore. Samo je pitanje koliku štetu će do tada napraviti? Rezolucija koju je velikom većinom podržao Predstavnički dom pokazala je ovo o čemu sam govorio kako SDA nema hrabrosti otvoreno isporučiti HDZ-u ono što su im obećali. Međutim, u svakoj prilici gdje je to malo teže javnosti objasniti SDA dozvoljava i glasa za rješenja koja su zapravo oblik prikrivrene etničke federalizacije. Nakon te rezolucije SDA je kroz izmjene Zakona o radu onemogućila federalnu inspekciju da kontroliše rad na crno u kantonima. U praksi to znači da HDZ-ove tajkune može kontrolisati samo HDZ inspekcija iz kantona u kojima imaju apsolutnu vlast. Naravno isti je princip i sa SDA i sa njihovim tajkunima.

U Sarajevu opet problemi: Gras prijeti štrajkom, vode je sve manje. Šta su rješenja?

Vlast koju u Kantonu Sarajevo suvereno vodi SDA od glavnog grada BiH napravila je kasabu u kojoj ništa ne funkcioniše. Osim problema sa upravljanjem javnim dobrima i resursima, oni u Sarajevu otvoreno rade da ubiju svaki oblik multietničnosti, antifašizma, otvorenosti i svega onoga što je Sarajevo bilo i ostalo čak i nakon bestijalnog ratnog razaranja i agresije kroz koje je prošlo. Rješenje je, kao što sam već rekao, da se SDA na izborima pošalje u političku penziju i da se politika u Sarajevu počne voditi na drugačiji način. Da budem sasvim jasan, sa SDA nikakvo rješenje u Sarajevu nije moguće. To znači da javna preduzeća prestanu biti SDA bankomati i mjesta gdje se uhljebljuju stotine njihovih nesposobnih članova, već da se sa njima upravlja kako bi vršili svoju funkciju na najbolji način. Krajnje je vrijeme da politika omogući struci i pameti da od ovog grada napravi ono što Sarajevo može i treba da bude. Procesi se trebaju trasirati u Vladi i Skupštini Kantona, ali operativne poslove moraju već jednom početi voditi stručni, hrabri i odgovorni ljudi, a ne isključivo nesposobni stranački uhljebi.

(Izvor : Oslobođenje, razogvarala Vildana Selimbegović)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu