SDA će vladati sa novom skupštinskom većinom u Skupštini ZDK

U centrali Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije u Zenici danas je održana zajednička konferencija SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka na kojoj su Senaid Begić, Sanja Renić i Fuad Kasumović komentarisali novoformiranu vladu Zeničko-dobojskog kantona.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i zastupnici u Skupštini ZDK SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, a Begić je na početku konferencije za novinare kazao da su na konferenciju poslali i Demokratsku frontu koja se nije odazvala današnjoj konferenciji te dodao da su scenario od prije dva dana vidjeli u januaru ove godine.

“Kada se prešlo s principa zajedničkog djelovanja na konkretne stvari što se tiče kompetencija i formiranja stručne, kompetentne i odgovornu vladu, došlo je do zastoja. Odnosno, najbolje je to reći i okarakterisati da je tadašnja skupštinska većina pala na ispitu iz razloga koje ste vidjeli prije dva dana. U januaru smo riješili scenario koji se desio prije dva dana i na koji mi nismo željeli pristati”, kazao je Begić.

Zastupnik u Skupštini ZDK Mladen Simić na današnjoj konferenciji je ukazao na kršenje Pravilnika Skupštine ZDK od SDA oko sazivanja hitne sjednice te dodao da izražavaju nezadovoljstvo zbog nerada i samovolje većine u Skupštini ZDK, a da je kulminacija bila prije dva dana kada se formirala Vlada ZDK.

Munib Huseinagić u ime SDP-a danas je kazao kako nije bitno ko je na ministarskim pozicijama s obzirom na to da će SDA voditi politiku svega.

“Ljudi bez CV-a vode ovo društvo u propast. Kada se ovakve osobe postave na ministarstvo, ulaze u hobotnicu koja je decenijama stvarana od SDA i nije moguće realizirati nijedan projekt drugih političkih opcija. SDA je ovo svjesno uradila jer će oni vladati s njima i mogli su podijeliti ministarstva zbog toga. Usvajanje budžeta je silovanje demokratije. Na ovakav način ne žele pojasniti budžetske stavke. Ovo se nikada nije desilo i sigurno će biti zabilježeno u političkoj praksi. Mislim da ova vlada nema budućnost”, dodao je Huseinagić.

Simić je na kraju ponovo naglasio da SDP nije htio učestvovati u raspodjeli fotelja i da je sramotna raspodjela ministarstava u Vladi ZDK u odnosu na broj zastupnika i broj ministarstava. Naglasio je da će mladi ministar Arnel Isak možda biti uspješniji od drugih ministara.

“Ne znam jel se kola trebaju prelomiti preko djeteta koje će možda biti uspješniji od svih njih jer sam razgovarao s njim i možda će biti uspješniji od pojedinih ministara. Mnogi su mijenjali svoju nacionalnost i šta sve ne da bi došlo do fotelja. Ako pravite nakaradnu vladu, mogli ste Nebojši Nikoliću dati ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Zašto HDZ uvijek privreda i finansije? To su činjenice koje moraju građani znati. Mi kao zastupnici ćemo se truditi bez obzira na ignorisanje bilo kakvog dijaloga ili pokušaja za promjenu stanja”, zaključi je Simić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu