SDP BiH
Tužilac tribunala u Hagu

Scott: Podržavam izjavu Lane Prlić, vrijeme je da se krene naprijed

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše, kazao je u svom prvom komentaru nakon presude Prliću i ostalima tužilac koji je napravio optužnicu u ovom predmetu i dokazao krivicu optuženih Kenneth Scott.

Kao poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, Scott je podržao izjavu potpredsjednice SDP BiH, Lane Prlić, nakon haške presude.

SCOTT: Ja bih podržao izjavu koja je vrlo zanimljiva, izjavu koju je dala nećakinja Jadranka Prlića, koliko ja znam njeno ime je Lana Prlić. Ona je u proteklih nekoliko dana govorila da je vrijeme za sve, uključujući i hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj, da prestanu sa negiranjem i prihvate historiju sukoba, prihvatajući odgovornost.

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše. Ja se slažem sa gospođicom Prlić. Krajnje je vrijeme za hrvatske vođe i u Hrvatskoj i u BiH da napuste stavove negiranja jer to ne može biti od pomoći i to je suprotno činjenicama.

Potrebno je da se suoče, pomire sa onim što se dešavalo kao što je to Njemačka učinila. Balkan se mora pokrenuti naprijed, sa većim prosperitetom i sretnijim životima za sve, a negiranje prošlosti i zločina nije od pomoći i to ne može dovesti do prosperiteta i sreće za bilo koga.

(TV1 / Vijesti.ba)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu