SBB, SNSD i HDZ spriječili da javnost sazna koliko državu koštaju političari

SDP će i pored opstrukcija nastojati da dođe do pomenutih informacija i učini ih dostupnim, jer niko nema pravo od javnosti kriti ove podatke i na ovakav način štititi one najrastrošnije

Slika

SDP BiH žali što je u Parlamentu BiH spriječeno formiranje komisije za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca u posljednja dva mandata na ime prihoda i privilegija članova Predsjedništva, Članova Vijeća ministara, poslanika i delegata, direktora svih institucija i rukovodećih državnih službenika. Inicijativa koja je podnesena još prošle godine, jučer je zaustavljena u Parlamentu glasovima SBB-a, SNSD-a i HDZ-a. Ipak, SDP će i pored opstrukcija nastojati da dođe do pomenutih  informacija i učini ih dostupnim, jer niko nema pravo od javnosti kriti ove podatke i na ovakav način štititi one najrastrošnije.

Inicijativom je bilo predloženo da se, kao podloga za ozbiljne uštede, utvrdi koliko je koji funkcioner pojedinačno, imenom i prezimenom, koštao državu i to ne samo u smislu plate, nego i za brojne privilegije kao što su naknade za odvojeni život, zakup stana, korištenje telefona, dnevnice, reprezentaciju, cijenu koštanja automobila u trenutku nabavke, putne troškove, te bilo kakva druga primanja i troškove koji proizilaze iz obnašanja funkcije.

Poslanici SDP-a daju primjer drugima

Iako se svi deklarativno zalažu za uštede, evidentno je da su u manjini oni koji su stvarno spremni na to. Klub SDP BiH je inicirao značajno smanjenje prihoda poslanika kroz ukidanje beneficija koje imaju.

Međutim, jučerašnji primjer blokade inicijative o utvrđivanju potrošnje budžetskog novca za funkcionere ukazuje da je moguća blokada i smanjenja primanja.

Ne čekajući ishod inicijative, klub poslanika SDP BiH je već donio odluku da bez obzira kada će i kako biti riješeno pitanje ušteda, poslanici ove stranke neće primati poslaničke paušale, naknadu za odvojen život i naknadu za rad u ad hoc komisijama i radnim grupama. Ova sredstva će biti preusmjerena na odgovarajući način.

Ovom odlukom klub poslanika SDP-a želi dati ozbiljnost predloženoj inicijativi za uštede i ličnim primjerom pokazati da smo čuli građane, te da inicijative za smanjenje prihoda, kada je SDP u pitanju, nisu populizam.                                           

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.