Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo

Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo: Tražimo da se objavi tačan podatak o broju testiranih lica

Povodom informacije na posebno kreiranoj stranici Vlade Kantona Sarajevo o virusu Covid-19 o broju lica u samoizolaciji na području Sarajeva, Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo traži od nadležnih organa da objave i tačan podatak o broju lica testiranih na prisustvo virusa Covid-19 u Sarajevu.

Naime, iako se na stranici prikazuje tačan podatak o broju ukupno oboljelih u BiH i u KS, ono što zabrinjava jeste da nema podataka o broju testiranih na prisustvo virusa. Brojka od 611 osoba u samoizolaciji bi morao da bude alarm za intenziviranje testiranja i povećanje broja testiranih, kako bi se dobili tačni podaci o širenju virusa, umjesto da se građani i zdravstveni radnici drže u mraku. Ističemo da se prema strogim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju testirati svi sumnjivi slučajevi.

Kako je SDP BiH već tražio da se prikaže broj testiranih sa nalazima testova, što do danas nije urađeno, insistiramo da se ova informacija objavi, te da se ovaj podatak kao stalni parametar objavljuje na stranici Vlade KS o prisutnosti virusa Covid-19, te izražavamo nadu da će se i drugi nivoi vlasti povesti primjerom i kreirati stranice sa podacima o brojkama, poduzetim mjerama, odlukama i uputama građanima. Također, tražimo da se objavi i podatak o broju testova i setova za uzimanje uzoraka kojim raspolaže Bosna i Hercegovina.

Javnost mora dobiti valjanu i pravovremenu informaciju o broju testiranih zbog širenja poluinformacije da je na području Sarajeva pored više od 600 pacijenata u samoizolaciji urađeno testiranje tek nekoliko desetina građana.

Neobjavljivanje tačnih i decidnih informacija od strane validnih institucija uz neadekvatno obavještavanje o tačnom broju raspoloživih respiratora dovodi do početka širenja panike što je nedopustivo.

Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo još jednom posebnu zahvalnost upućuje zdravstvenim radnicima koji su istinski heroji na „prvim crtama“ obrane od pandemije. Smatramo našom obavezom i obavezom društva da im pužimo punu moralnu, materijalnu i logističku podršku, jer su oni ujedno i najizloženiji prijetnji. Zbog njih i zbog svih nas, očekujemo da vlasti našu sugestiju uvaže i provode opsežna, redovna testiranja svih ugroženih i izloženih zarazi.

Nije vrijeme za podjele i SDP BiH nema namjeru da se bavi politikantstvom u trenutku krize, nego želimo da budemo dio rješenja, a da naše sugestije doprinesu obuhvatnijoj borbi protiv pandemije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu