Nedopustivo i neprihvatljivo da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj

Sastanak Erdogana i Grabar-Kitarović je kontinuitet miješanja u unutrašnje stvari BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana.

Radi se o kontinuitetu miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, što je praksa koja je već decenijama poznata od strane naših prvih susjeda iz Beograda i Zagreba, a sada je evidentno da se i Turska pokušava uvući u te procese.

Očigledno je da je predsjednica Grabar-Kitarović ozbiljno shvatila floskulu da je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet Turskoj i njihovom predsjedniku. Ovim putem ih podsjećamo da BiH nije ni hrvatska, ni srpska, a ni turska pokrajina, niti je bilo kome ostavljena u amanet, već suverena država i da o njenoj sudbini mogu odlučivati samo građani BiH.

Sastanak u Turskoj, na kome bi se raspravljalo o unutrašnjim stvarima BiH, predstavljao bi svojevrsnu političku okupaciju naše zemlje. Poraznija od toga je jedino prešutna saglasnost vlastodržaca da se o temama koje su bitne za budućnost BiH, raspravlja na državničkim sijelima Zagreba, Beograda i Ankare.

Stoga pozivamo SDA da pokaže da li stvarno misle da je BiH ostavljena u amanet Erdoganu i da li im je prihvatljivo da turski predsjednik u ime BiH pregovara sa hrvatskom predsjednicom ili njihova priča o tome kako žele suverenu BiH služi samo za zavaravanje javnosti?

Ukoliko SDA i HDZ zaista misle da se domaći problemi trebaju rješavati u trećim zemljama, očigledno je da su proglasili politički bankrot svoje koalicije i svjesni su svoje nesposobnosti da sami ponude rješenja.

Mi, u SDP BiH, smatramo da se unutrašnja, ali i vanjska politika, može kreirati samo u zvaničnim institucijama države, a ne na državničkim sijelima drugih zemalja. Pitanja, poput izmjena Izbornog zakona BiH, mogu se riješiti samo dogovorom domaćih političkih aktera.

Dogovori, koji su postignuti van državnih institucija i bez predstavnika BiH u trećim zemljama, za SDP su ništavni i nikada ih nećemo podržati.