Nedopustivo i neprihvatljivo da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj

Sastanak Erdogana i Grabar-Kitarović je kontinuitet miješanja u unutrašnje stvari BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana.

Radi se o kontinuitetu miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, što je praksa koja je već decenijama poznata od strane naših prvih susjeda iz Beograda i Zagreba, a sada je evidentno da se i Turska pokušava uvući u te procese.

Očigledno je da je predsjednica Grabar-Kitarović ozbiljno shvatila floskulu da je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet Turskoj i njihovom predsjedniku. Ovim putem ih podsjećamo da BiH nije ni hrvatska, ni srpska, a ni turska pokrajina, niti je bilo kome ostavljena u amanet, već suverena država i da o njenoj sudbini mogu odlučivati samo građani BiH.

Sastanak u Turskoj, na kome bi se raspravljalo o unutrašnjim stvarima BiH, predstavljao bi svojevrsnu političku okupaciju naše zemlje. Poraznija od toga je jedino prešutna saglasnost vlastodržaca da se o temama koje su bitne za budućnost BiH, raspravlja na državničkim sijelima Zagreba, Beograda i Ankare.

Stoga pozivamo SDA da pokaže da li stvarno misle da je BiH ostavljena u amanet Erdoganu i da li im je prihvatljivo da turski predsjednik u ime BiH pregovara sa hrvatskom predsjednicom ili njihova priča o tome kako žele suverenu BiH služi samo za zavaravanje javnosti?

Ukoliko SDA i HDZ zaista misle da se domaći problemi trebaju rješavati u trećim zemljama, očigledno je da su proglasili politički bankrot svoje koalicije i svjesni su svoje nesposobnosti da sami ponude rješenja.

Mi, u SDP BiH, smatramo da se unutrašnja, ali i vanjska politika, može kreirati samo u zvaničnim institucijama države, a ne na državničkim sijelima drugih zemalja. Pitanja, poput izmjena Izbornog zakona BiH, mogu se riješiti samo dogovorom domaćih političkih aktera.

Dogovori, koji su postignuti van državnih institucija i bez predstavnika BiH u trećim zemljama, za SDP su ništavni i nikada ih nećemo podržati.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu