Saša Magazinović traži od Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj ANP-a

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović zatražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

“Šta je sadržaj ANP-a koji Vijeće ministara BiH u sazivu kojim vi predsjedavate iz javnosti poznatih razloga nije usvojilo? Molim vas da mi dostavite dokument”, napisao je Magazinović u pitanju upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

On je naveo da je ANP u posljednjih skoro godinu najčešće u javnosti spominjani dokument koji Vijeće ministara BiH nije usvojilo.

“Ovaj dokument je predmet političkih neslaganja pa i osnovni razlog krize formiranja vlasti koja i danas traje i kojoj se, bez obzira na političke dogovore, još ne nazire kraj. Interesantno je da se većina izjava političara, novinarskih i drugih analiza pa i diskusije u javnom prostoru ne zasniva na poznavanju sadržaja ANP-a”, napisao je Magazinović.

Kako kaže, nedavno su najodgovorniji političari počeli baratati pojmom “reduciranog ANP-a” o čemu većina aktera političkog života također ima stav, a da ne postoji spoznaja o tome kako izgleda trenutno pripremljeni dokument koji Vijeće ministara BiH nije imalo kapacitet usvojiti, a ni kako bi izgledala reducirana verzija tog dokumenta koja je najavljena.

“Smatram da jedan od osnovnih principa odgovornog obnašanja vlasti treba biti transparentnost prema javnosti te vas zato molim da mi odgovorite na pitanje i dostavite dokument ANP-a”, naveo je Magazinović.