Sarajevo grad-kanton sa 9 općina, ukidanje preduzeća i osnivanje Holdinga Sarajevo

Danas je SDP BiH Sarajevo organizovao press konferenciju na kojoj je predstavio planove za formiranje Grada Sarajeva sa 9 općina koji će ujedno biti i kanton, po uzoru na Beč, Berlin i Zagreb koji su istovremeno i regionalne vlasti i jedinice lokalne samouprave. Na konferenciji za medije predstavljena je i inicijativa o ukidanju kantonalnih komunalnih preduzeća i formiranju Sarajevskog holdinga po uzoru na Ljubljanu i Zagreb.

 

U bivšoj državi grad je obuhvatao puno veću regiju i to mu je omogućilo da se pravilno razvija infrastrukturno, komunalno, saobraćajno ali i u pogledu privrede i stanogradnje. Takvo progresivno razmišljanje donijelo je brojne uspjehe našem gradu, a između ostalog i zimske olimpijske igre.

 

Sabijanje Sarajeva na samo četiri opštine sputava pravilan razvoj grada. Istina je da smo mi jedna urbana cjelina i ovakva cijepanja prave apsurdne situacije, gdje se svaka lokalna vlast ponaša kao da vode poseban grad i tako prave cirkus od Sarajeva.

 

“Postojeći međunivo gradske administracije je apsurdan, neefikasan i suvišan. Osim toga način izbora gradonačelnika je u najmanju ruku sumnjiv. Građani danas ne biraju ni gradske vijećnike ni gradonačelnika. Zbog toga je ovaj proces podložan raznim sumnjivim kupovinama glasova i političkim akrobacijama kakvim smo svjedočili i prilikom izbora aktuelnog gradonačelnika kada je izborna volja građana u potpunosti izigrana.” Istakao je Damir Mašić.

 

Vizija koju nudi SDP je Sarajevo grad-kanton. Cijeli kanton – jedan grad. Postojeći nivo gradske administracije se ukida, a Kanton Sarajevo dobiva epitet Grad-Kanton i preuzima nadležnosti i grada i kantona. Također bismo tražili redefinisanje nadležnosti unutar ove posebne cjeline između grada-kantona i općina, kako bi se grad ravnomjerno razvijao. Tako svih 9 općina postaju gradske općine i djeluju zajednički u okviru jednog velikog grada Sarajeva.

 

Mašić je naglasio da će integracija grada i kantona proći bez otkaza postojećim uposlenicima, ali će omogućiti ogromne uštede i srezati nepotrebne desetorostruke troškove.

 

Kada je u pitanju formiranje sarajevskog holdinga Irfan Čengić je pojasnio da bismo na taj način dobili kvalitetnije komunalne usluge, a građani bi dobili jedan račun za sve usluge koje bi time bile i jeftinije. Naglasio je da radnici u preduzećima neće ostati bez posla ali da brojni direktori hoće ostati bez fotelja.

 

“Umjesto desetina preduzeća i njihovih direktora koji su neefikasni i nekoordinisani dobit ćemo jedan sarajevski holding jedinstveno preduzeće koje će pružati kvalitetnije usluge i biti jeftinije po građane, a ujedno će osigurati i stabilnu finansijsku konstrukciju i redovne plate uposlenicima. Danas imamo apsurdne situacije, RAD asfaltira ulicu, a za 3 dana Vodovod je izrovi. Park i RAD se svađaju ko treba čistiti igrališta, a djeca na istim tim igralištima umiru. Toplane i Sarajevo gas se svađaju međusobno, a građani ispaštaju. Da ne pričamo o preklapanju brojnih općinskih, gradskih i komunalnih komunalnih firmi koje bi ovom inicijativom bile objedinjene. Možemo Sarajlijama dati bolje i jeftinije komunalne usluge”, poručio je Čengić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu