Sarajevo grad-kanton sa 9 općina, ukidanje preduzeća i osnivanje Holdinga Sarajevo

Danas je SDP BiH Sarajevo organizovao press konferenciju na kojoj je predstavio planove za formiranje Grada Sarajeva sa 9 općina koji će ujedno biti i kanton, po uzoru na Beč, Berlin i Zagreb koji su istovremeno i regionalne vlasti i jedinice lokalne samouprave. Na konferenciji za medije predstavljena je i inicijativa o ukidanju kantonalnih komunalnih preduzeća i formiranju Sarajevskog holdinga po uzoru na Ljubljanu i Zagreb.

U bivšoj državi grad je obuhvatao puno veću regiju i to mu je omogućilo da se pravilno razvija infrastrukturno, komunalno, saobraćajno ali i u pogledu privrede i stanogradnje. Takvo progresivno razmišljanje donijelo je brojne uspjehe našem gradu, a između ostalog i zimske olimpijske igre.

Sabijanje Sarajeva na samo četiri opštine sputava pravilan razvoj grada. Istina je da smo mi jedna urbana cjelina i ovakva cijepanja prave apsurdne situacije, gdje se svaka lokalna vlast ponaša kao da vode poseban grad i tako prave cirkus od Sarajeva.

“Postojeći međunivo gradske administracije je apsurdan, neefikasan i suvišan. Osim toga način izbora gradonačelnika je u najmanju ruku sumnjiv. Građani danas ne biraju ni gradske vijećnike ni gradonačelnika. Zbog toga je ovaj proces podložan raznim sumnjivim kupovinama glasova i političkim akrobacijama kakvim smo svjedočili i prilikom izbora aktuelnog gradonačelnika kada je izborna volja građana u potpunosti izigrana.” Istakao je Damir Mašić.

Vizija koju nudi SDP je Sarajevo grad-kanton. Cijeli kanton – jedan grad. Postojeći nivo gradske administracije se ukida, a Kanton Sarajevo dobiva epitet Grad-Kanton i preuzima nadležnosti i grada i kantona. Također bismo tražili redefinisanje nadležnosti unutar ove posebne cjeline između grada-kantona i općina, kako bi se grad ravnomjerno razvijao. Tako svih 9 općina postaju gradske općine i djeluju zajednički u okviru jednog velikog grada Sarajeva.

Mašić je naglasio da će integracija grada i kantona proći bez otkaza postojećim uposlenicima, ali će omogućiti ogromne uštede i srezati nepotrebne desetorostruke troškove.

Kada je u pitanju formiranje sarajevskog holdinga Irfan Čengić je pojasnio da bismo na taj način dobili kvalitetnije komunalne usluge, a građani bi dobili jedan račun za sve usluge koje bi time bile i jeftinije. Naglasio je da radnici u preduzećima neće ostati bez posla ali da brojni direktori hoće ostati bez fotelja.

“Umjesto desetina preduzeća i njihovih direktora koji su neefikasni i nekoordinisani dobit ćemo jedan sarajevski holding jedinstveno preduzeće koje će pružati kvalitetnije usluge i biti jeftinije po građane, a ujedno će osigurati i stabilnu finansijsku konstrukciju i redovne plate uposlenicima. Danas imamo apsurdne situacije, RAD asfaltira ulicu, a za 3 dana Vodovod je izrovi. Park i RAD se svađaju ko treba čistiti igrališta, a djeca na istim tim igralištima umiru. Toplane i Sarajevo gas se svađaju međusobno, a građani ispaštaju. Da ne pričamo o preklapanju brojnih općinskih, gradskih i komunalnih komunalnih firmi koje bi ovom inicijativom bile objedinjene. Možemo Sarajlijama dati bolje i jeftinije komunalne usluge”, poručio je Čengić.